Με ρυθμό fast track φαίνεται ότι προωθείται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ήδη ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, ενώ συνεδρίασε και η γενική συνέλευση των μετόχων της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» στην οποία το 20% ελέγχει η οικογένεια Κοπελούζου με την Damco.
Τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό τους στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» με ποσοστά 51% και 29% αντίστοιχα. Με ποσοστό 20% συμμετέχει στην εταιρεία η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου που είχε και την ευθύνη του αρχικού σχεδιασμού της μονάδας. Επίσης, συγκλήθηκε και η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η οποία ενέκρινε τις αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Η μονάδα, έχει ήδη εξασφαλίσει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους project finance, χωρίς εξασφαλίσεις και δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης. Σύμφωνα με το business plan, το κόστος επένδυσης υπολογίζεται στ 395 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και υπόλοιπα από τη χρηματοδότηση.
Το επενδυτικό προφίλ του έργου αναφέρεται ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι άνω του 10%, με τα EBITDA πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση από το πρώτο έτος λειτουργίας και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης μικρή.
Auditor’s note: Η Αλεξανδρούπολη στο περοθώριο
Παρά τις εξαγγελίες για “αναπτυξιακό θαύμα” στην Αλεξανδρούπολη, τόσο η συγκεκριμένη μονάδα, όσο και το FSRU έχουν χαμηλό πολλαπλασιαστή οφέλους για την τοπική κοινωνία, η οποία δεν έχει δει παρά αποσπασματικά και φθίνοντα οφέλη από τα νέα project που τη θέτουν στο επίκεντρο ως γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πόλο.Τόσο η μονάδα ηλεκτοπαραγωγής, όσο και το FSRU έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του κόστους ενέργειας στην περιοχή. Επίσης, όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δεν έχουν συζητηθεί αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.
Η Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται μεν σε πόλη υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά τα άμεσα και εγγυημένα οφέλη δεν είναι υπολογίσιμα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ υπέγραψαν και διμερή συμβόλαια (PPAs) με τη νέα μονάδα για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, με το διμερές συμβόλαιο θα διασφαλίσει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη θυγατρική της στη λιανική «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), καθώς η μονάδα θα είναι πιο φθηνή από τις θερμικές.
Η μονάδα με ισχύ 840 MW και συντελεστή απόδοσης 63% χωροθετείται σε κόμβο διαδρομών φυσικού αερίου, με πρόσβαση στον TAP, ενώ σε δεύτερη φάση θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης, αν και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις που δεν έχουν προβλεφθεί ή σχεδιαστεί ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, η δυνητική ικανότητα και η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για υποστήριξη της πρωτοβουλίας περιορίζει το ρίσκο εφοδιασμού.
Εξαγωγικός προσανατολισμός
Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, δηλαδή ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο σε μείγμα 50%. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ σε εμπορική λειτουργία προβλέπεται να τεθεί τον Ιούνιο του 2025.