Ο Ζελένσκι τα κατάφερε! Εξασφάλισε δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία για την αποστολή τεθωρακισμένων που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο μέτωπο, καθώς μαζί με τους τρεις μεγάλους και άλλες χώρες της ΕΕ και του NATO θα στείλουν άρματα μάχης. Παράλληλα, όμως, εισέπραξε και ένα μεγαλοπρεπές όχι για την ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη.
Οι ενέργειες αυτές όμως, δεν αποτελούν απλά μια επιθετική κίνηση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, αλλά δύο πολύ καλά μελετημένες κινήσεις στο σκάκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Προηγουμένως, μήνυμα είχε λάβει και ο Ζελένσκι όταν σκάνδαλο διαφθοράς έφτασε ακόμα και στο γραφείο του, με την εμπλοκή υπουργού και στενών του συμβούλων.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη στρατηγική της Δύσης στο μέτωπο της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι στόχος των κινήσεων είναι να δημιουργήσουν ικανή αποτρεπτική απειλή προς τις δύο πλευρές ώστε να τις πειθαναγκάσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας που πραγματοποιείται στο Κίεβο, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου.
Οι ώρες που εξοπλίζουν την Ουκρανία
Στο μεταξύ, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι δεν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αρνούμενοι ένα βασικό αίτημα του προέδρου Volodymyr Zelenskiy ενόψει μιας αναμενόμενης κλιμάκωσης των μαχών.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία, συντασσόμενος με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών.
Ενδεχόμενο αποστολη΄ς μαχητικών αεροσκαφών έχει πολλές απαιτήσεις σε επίπεδο υποδομών και εκπαίδευσης, ενώ το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αποστολών από χώρες εκτός Ουκρανίας και με πιλότους άλλων χωρών θεωρείται άμεση εμπλοκή και θα οδηγούσε σε διεύρυνση του μετώπου. Ενδεχόμενη θετική απόκριση, θα μπορούσε ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, να προκαλέσει την εκδήλωση προληπτικού πλήγματος από τη Ρωσία. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ευνοϊκό για τον Ζελένσκι, αλλά δεν υποστηρίζεται διεθνώς από κανέναν παίχτη.
«Νίκη της Ουκρανίας χωρίς σύγχρονη αεροπορία είναι σχεδόν αδιανόητη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrij Melnyk στο Twitter το Σαββατοκύριακο. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως δυτικά μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16 & F35 καθώς και Eurofighter & Tornado.
Ας το κάνουμε μαζί αγαπητοί σύμμαχοι στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο».
Προφανώς, η Ουκρανία δικαιούται μπορεί -και οφείλει- να ζητάει F-35 και πολεμικό ναυτικό, στην πραγματικότητα, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Ζελένσκι είναι αυτές που τα εξασφαλίζουν τώρα τα τεθωρακισμένα, όμως…
Τα όχι για μαχητικά
Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι δεν είναι πρακτικό να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ακόμη και όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε στο υπουργικό του συμβούλιο την Τρίτη ότι η Βρετανία επιταχύνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
«Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτά είναι εξελιγμένα κομμάτια εξοπλισμού, επομένως δεν πιστεύουμε ότι είναι πρακτικό»,
είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Sunak, Μαξ Μπλέιν, αναφέροντας την ανάγκη μακράς εκπαίδευσης, επισημαόνοντας ότι είναι «εξαιρετικά περίπλοκα κομμάτια εξοπλισμού».
Το Βέλγιο δήλωσε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
«Όσον αφορά την προμήθεια F-16, αυτό το ζήτημα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντόντερ μέσω email.
Εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία με τον βελγικό στρατό και χρησιμοποιούνται για την προστασία του εναέριου χώρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, είπε.
Η αποτυχία της Ρωσίας
Η Ρωσία απέτυχε να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας, εν μέρει επειδή δεν έχει επενδύσει σε άλλους τομείς ανάπτυξης όπως εκπαίδευση, συστήματα στόχευσης και διοίκηση και έλεγχος για να της δώσει μια πραγματικά αξιόπιστη αεροπορία, σύμφωνα με τον πτέραρχο Τζόνι Στρίνγκερ, αναπληρωτή διοικητή της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Παρά τις σχετικές επιτυχίες της Ουκρανίας στην απόκρουση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, θα μπορούσε πάντα να επωφεληθεί από περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να αποτρέψει περαιτέρω θανατηφόρα μπαράζ. Το F-
Οι 16 θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταρρίψουν πυραύλους κρουζ σαν αυτούς που εκτόξευσε η Ρωσία σε μη στρατιωτικές υποδομές τους τελευταίους μήνες.
Αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η Ρωσία να αποκτήσει τελικά τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, ο Stringer είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη τους, την επιφάνειά τους, τα αντιαεροπορικά συστήματα και ο τρόπος που κατάφεραν να τα χρησιμοποιήσουν «μου δίνει σημαντική σιγουριά ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο».