Ανοδικά, αλλά με μικρότερα βήματα συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εμπεδώνοντας τις 1000 μονάδες ως βάση πλέον και μετρώντας τις δυνάμεις του για να κινηθεί προς την κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων. Η διατήρηση πλαγιοανοδικής δυναμικής στο Χρηματιστήριο, εν μέσω κλιμακούμενου πολιτικού ρίσκου, εκλαμβάνεται ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη. Ταυτόχρονα, στο ταμπλό έχει ξεκινήσει η εναλλαγή σκυτάλης μεταξύ των μετοχών που τράβηξαν την αγορά στο τελευταίο ράλι, με αυτές που ακολουθούσαν αλλά με πιο νωχελικό βηματισμό.
Η επιχειρηματική ειδησεογραφία και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα του 2022 αποτελούν τον καταλύτη για την άνοδο του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα, την ισχυροποίηση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης της αγοράς.
Την άνοδο της Τετάρτης οδήγησαν -για ακόμη μια φορά- οι τράπεζες, με την Apha Bank να αναλαμβάνει ρόλο λοκομοτίβας επ’ αφορμής και της έκδοσης του ομολόγου. Πλέον, η προοπτική διανομής μερισμάτων θεωρείται απολύτως ρεαλιστική, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για συμβολικά μερίσματα από τα κέρδη του 2022 για Εθνική και Alpha Bank. Το στόρι του κλάδου ενισχύεται από την διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Συνολικά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να κάνει discount το εκλογικό ρίσκο, είτε γιατί το επιχειρηματικό σκηνικό δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές ανακατατάξεις, είτε γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο. Τουλάχιστον, σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι Δημοσκοπήσεις -και τα στατιστικά τα αγαπούν οι traders-.
Η εικόνα της αγοράς
Σε αυτή τη φάση, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να παραμένει σε θετικό πρόσημο, ενώ σε χαρτιά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της ανοδικής δυναμικής, κατοχυρώνονται κέρδη. Αυτό συνέβη στην Πειραιώς που έκλεισε στο κόκκινο, ενώ Alpha Bank και Euroank πήραν τη σκυτάλη, με την Εθνική να συμβαδίζει, διατηρώντας τον δείκτη των τραπεζών επίσης σε θετική περιοχή.
Εικόνα rotation και repositioning και στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, με τον Μυτιληναίο να επιδεικνύει ενδείξεις κόπωσης στα τρέχοντα επίπεδα, όπου φαίνεται να κατοχυρώνονται κέρδη από τους… “πρωινούς”, ενώ το θετικό κλείσιμο δείχνει ότι τεχνική εικόνα της μετοχής απολαμβάνει ιδιαίτερης προσοχής και οι γνωρίζοντες δεν θέλουν να γράψουν αδικαιολόγητα πτωτικά… καντήλια.
Σε υψηλό υπερ8ετίας ο ΓΔ
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1021,16 (-0,16%) και 1031,07 μονάδων (+0,81%) Στις 17.00 βρέθηκε στις 1031,07 (+0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1027,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%. Η αδυναμία διάσπασης των 1030 μονάδων αποτελεί ένδειξη της κόπωσης και κατοχύρωσης κερδών, ενώ οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε υπεραγορασμένη ζώνη… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άνοδος τελείωσε… αλλά ότι επιχειρεί αφομοίωση των επιπέδων.
Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (1.035,08 μονάδες).
Ο τζίρος στα 105,6 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Διεθνείς καταλύτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, με τις Αγορές να περιμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και μένει να τιμολογηθεί το σήμα που θα δώσει η Κεντρική Τράπεζα για τις επόμενες κινήσεις της.
Αύριο θα ακολουθήσουν ECB και BoE, ενώ την Παρασκευή οι αναλυτές θα περιμένουν τα στοιχεία από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ, που θα δώσουν δείγματα γραφής για την δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας στον πρώτο μήνα του έτους.