Με πράξεις πολιτικού ακτιβισμού συνεχίζει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από το Ζάππειο ανακοίνωσε το μποϋκοτάζ της λειτουργίας της Βουλής, πιέζοντας για την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στρατηγική με στόχο την κλιμάκωση της έντασης στο πολιτικό σκηνικό και την εμβάθυνση των διαχωριστικών γραμμών με την κυβέρνηση εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από το Ζάππειο ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απόσχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, με εξαίρεση αυτή για το κόμμα Κασιδιάρη.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του και πριν δεχθεί ερωτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε τρεις εβδομάδας.
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
«Δηλώνουμε ότι όσο ο κος Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής.
Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.
Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη».
Auditor’s note: Η πολιτική λογική
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι πλέον επιδιώκει την ακραία πόλωση του πολιτικού σκηνικού, θέλοντας να υπερβεί τα “οδοφράγματα” που θέτει η δυνατότητα της συγκεκριμένης κυβέρνησης να ελέγχει την κατάρτιση της πολιτικής και επικοινωνιακής ατζέντας.
Επίσης, με την πρόθεσή του να απονομιμοποίησει την κυβέρνηση σαμποτάροντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να ενεργοποιήσει ερείσματα στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, από τα οποία είχε απομακρυνθεί, ενώ παράλληλα επιμένει να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης στο μέτωπο απέναντι στις απολυταρχικές πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από μόνη της, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να ανεβάσει το πολιτικό ρίσκο, αλλά εφόσον αυτή την ακολουθήσουν κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να σύρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προκήρυξη εκλογών,
Ενδεχόμενη άμεση διάλυση της Βουλής τώρα, θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην οικονομία και τις τράπεζες, καθώς δεν θα ολοκληρωθούν δρομολογημένες διεργασίες. Επίσης, εάν τα υπόλοιπα ή τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τότε οτιδήποτε ψηφιστεί σε αυτή την περίοδο θα θεωρείται ανοιχτό προς διαπραγμάτευση την επόμενη ημέρα.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό η πολιτική και διαπραγματευτική ισχύς του Αλέξη Τσίπρα θα αυξανόταν, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν είτε να του ζητήσει συναίνεση σε κομβικά νομοσχέδια, είτε επιχειρηματικοί ταγού θα προσερχόντουσαν σε διαπραγματεύσεις, ενισχύοντας το πολιτικό κεφάλαιο και το ηγετικό του προφίλ.
Οι εκφάνσεις πολιτικού ακτιβισμού εκτιμάται ότι θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο σε τμήματα της Αριστεράς και νέους που κινούνται ακόμα και στον χώρο του κέντρου. Παράλληλα, επιτυγχάνει να διατηρήσει το ζήτημα των υποκλοπών στο επίκεντρο, ενώ επιχειρεί να απενργοποιήσει τα υπόλοιπα χαρτιά που έχει προγραμματίσει να παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο για τις κάκπες.