Ένας εξαιρετικά καλός μήνας για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ήταν ο Ιανουάριος του 2023, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τις… Κασσάνδρες και τους προγνώστες καταστροφής, αλλά έδωσε την ευκαιρία για σημαντική αλλαγή σκηνικού στο διεθνές momentum, επαναφέροντας δείκτες και μετοχές σε τροχιά προσέγγισης των προηγούμενων υψηλών τους.
- Με ράλι έως 31,36% στις τράπεζες έφυγε ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο
- Πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ ο μέσος μηνιαίος τζίρος
- Σημάδια κόπωσης στην αγορά, αναγκαία η διόρθωση
- Ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 31,36% το μήνα
- Μηνιαία κέρδη άνω του 20% για Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Aegean και Τιτάν
- Μεικτή εικόνα στο ταμπλό στο φινάλε του μήνα
Οι αγορές που ποτέ δεν πράττουν αυτό που αναμένουν οι πολλοί, έχουν αιφνιδιάσει όλους τους τελευταίους μήνες κορυφαίους αναλυτές και επενδυτικούς οίκους περιωπής, οι οποίοι – βυθισμένοι μέσα στην καταχνιά του πολέμου στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση – το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είχαν δημοσιεύσει μπαράζ αρνητικών εκθέσεων και αναλύσεων για το 2023.
Παρά τις όποιες αναταράξεις, τις διορθώσεις και τα σκαμπανεβάσματα, οι αγορές συνεχίζουν ανοδικά, «χτίζοντας» διαρκώς καλύτερα επίπεδα και μειώνοντας διαρκώς τη ζημιά που έχει προκληθεί από τη μεγάλη πτώση που προηγήθηκε το 2022. Κορυφαίοι δείκτες του παγκοσμίου χρηματιστηριακού συστήματος έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν σε μια χρονιά μεγάλων κλυδωνισμών, έχοντας ξεκινήσει άριστα το 2023.
Θυμίζουμε πως η αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε από τις αρχές του Οκτώβρη 2022, που μολονότι παραδοσιακά είναι, συνήθως… κόκκινος, φέτος ήταν ο μήνας εφαλτήριο της ανάκαμψης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εγκλήματα Πούτιν και η (νέα) πραγματικότητα
Οι αγορές, εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν τη… λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις «βαριές» επιπτώσεις στα θέματα ενέργειας και ευρύτερης οικονομικής λειτουργίας. Μια λήξη που μπορεί να μην είναι κατά γράμμα τέλος των εχθροπραξιών, αλλά – για τις αγορές – να θεωρείται λήξη των (μεγάλων) επιπτώσεων του πολέμου.
Το σοκ από τον πόλεμο και όλες τις παράπλευρες επιπτώσεις έχει υποχωρήσει σε βαθμό που να έχει επέλθει σχετική κανονικότητα σε όλα τα γύρω κράτη, ενώ οι οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις όχι μόνο είναι διαχειρίσιμες αλλά προς το παρόν ηπιότερες απ’ ότι ανέμενε όλο το σύστημα για το φετινό χειμώνα. Ο χειμώνας διεθνώς είναι πολύ ήπιος και τίποτα δε μαρτυρά ότι θα έχουμε κλιμάκωση τέτοια που μπορεί να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.
Αυτό οι αγορές το προεξοφλούν εδώ και καιρό, όπως προεξοφλούν ότι η Ευρώπη βγαίνει ισχυρότερη απ’ όλη αυτή την ιστορία, εν αντιθέσει με τη Ρωσία που – όπως έγραψε το Bloomberg πρόσφατα – εφαρμόζει πολιτικές που καταστρέφουν μια πολιτική και μια τιτάνια προσπάθεια πέντε δεκαετιών. Ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών και επενδύσεων δεκάδων δισ. ευρώ (ή ρουβλιών) υπολειτουργεί μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην ουσία περνάει στην αχρηστία, με τη Ρωσία να χάνει τον καλύτερο, τον πιο σίγουρο και τον πιο εύρωστο πελάτη κατανάλωσης των ενεργειακών «θησαυρών» της, όπως είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Αυτοκαταστροφικές πολιτικές μιας παρανοϊκής αντίληψης του σύγχρονου κόσμου από τον ηγέτη του Κρεμλίνου, τον οποίο ήδη η ιστορία έχει ξεκινήσει να τον κρίνει και να τον κατατάσσει στις μαύρες σελίδες του σύγχρονου κόσμου.
Ράλι αντίδρασης από τα χρηματιστήρια
Εντός αυτών των εξελίξεων, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι τόσο άσχημες όσο οι προβλέψεις ήθελαν δύο ή τρεις μήνες πρωτύτερα και αυτό «θρέφει» τις αγορές και τα χρηματιστήρια. Συνάμα, οι αγορές έχουν συμφιλιωθεί με την αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων, ξεπερνώντας και αυτό το σκόπελο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Ιανουάριο ο δείκτης του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε περί το 6,70% καταφέρνοντας να επανέλθει πάνω από το όριο των 15.000 μονάδων, καθώς πλέον διαπραγματεύεται και πάνω από τις 15.100 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι επανήλθε πάνω από τις 7.000 μονάδες «βλέποντας» και τις 7.100 μετά από καιρό, ο FTSE 100 του Λονδίνου δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά του, ενώ καλή εικόνα είχαν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, με τον IBEX 35 πάνω από τις 9.000 μονάδες και τον FTSE MIB του Μιλάνου κοντά στις 26.700 μονάδες!
Ένας άλλος λόγος που έπαιξε ρόλο στη βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών είναι η εξομάλυνση της πολιτικής κρίσης σε κομβικές χώρες και μεγάλες οικονομίες όπως η Μ. Βρετανία και η Ιταλία, που εξέλεξαν νέες κυβερνήσεις προ λίγων μηνών.
Στη Wall Street η εικόνα των τριών δεικτών είναι επίσης καλή, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα μάκρο καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, όπως θέσεις εργασίας, κατανάλωση και πολλά άλλα, όσο και από τα αποτελέσματα των εταιρειών. Συνάμα, υπάρχει σημαντική βελτίωση της εικόνας των τεχνολογικών μετοχών, που έχουν ανακάμψει μερικώς από τα πρόσφατα χαμηλά τους, οδηγώντας τον Nasdaq στην περιοχή των 11.500 μονάδων σήμερα.
Ο Dow Jones μέσα στο μήνα ακούμπησε εκ νέου και τις 34.000 μονάδες μετά από καιρό, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται πάνω από τις 4.000 μονάδες.
Ράλι 10% στο Χ.Α., με οδηγό τις τράπεζες
Εν μέσω αυτού του εξαιρετικού κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο που από το 2022 είχε αρχίσει να έχει καλύτερη συμπεριφορά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, ξεκίνησε το νέο έτος με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς. Σε μια χρονιά εκλογών, ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών, αφήνοντας άριστη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Μέσα σε αυτό το μήνα το Χ.Α. αναβάθμισε πλήρως την εικόνα του, με πολύ μεγάλους τζίρους, πακέτα, ισχυρή συμμετοχή ξένων, πέτυχε κλείσιμο του (πτωτικού) ρήγματος που δημιούργησε ο πόλεμος, ενώ έκανε την υπέρβαση με νέα υψηλά οκτώ ετών και με προσπάθεια κατοχύρωσης και των 1.000 μονάδων.
Ο Γ.Δ. έκλεισε το μήνα με άνοδο 10,01%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 9,96%, ο Mid Cap έκλεισε στο +10,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε με άνοδο 20,72%. Στις τράπεζες, ξεχώρισε με έμφαση η Πειραιώς που ενισχύθηκε άνω του 31% μέσα σε ένα μήνα, συνεχίζοντας το ράλι αποκατάστασης που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο.
Οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. είναι σαφές ότι «χτίζουν» θέσεις με την προοπτική της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο εντός του 2023, ή τους πρώτους μήνες του 2024. Ήδη, την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Fitch ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα, έχοντάς την πλέον ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.