Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η έστω ασθενική ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2022, φαίνεται ότι τη ανακόπτει την υφεσιακή δυναμική που δημιούργησαν οι αυξήσεις επιτοκίων.
Να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό κατάφερε η ευρωπαϊοική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2022, επιτυγχάνοντας οριακή ανάπτυξη ανάπτυξη 0,1% σε μηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο, ενώ η ΕΕ εν συνόλω μηδενική σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της ζώνης του ευρώ σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κάτω από 2,3% το τρίτο τρίμηνο, αλλά πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για 1,8%.
Η αναπτυξιακή μεταστροφή οφείλεται -κυρίως- στον ηπιότερο χειμώνα, που πίεσε τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, προσφέροντας ανακούφιση από τις συνέπειες της σύγκρουσης με τη Ρωσία, τόσο στο πεδίο όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η Ιρλανδία κατέγραψε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (15,7%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (3,1%), την Ισπανία (2,7%) και την Αυστρία (2,7%). Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία αναπτύχθηκε 1,1%, η Γαλλία 0,5% και η Ιταλία 0,1%.
Λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% έναντι 5,3% το 2021.
Ειδικά για το δ’ τρίμηνο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά κατά 0,1%, υποχωρώντας από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ξεπερνώντας την πρόβλεψη της αγοράς για ύφεση κατά -0,1%. Πρόκειται για τον πιο αδύναμο ρυθμό επέκτασης από τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, καθώς η ζήτηση και η δραστηριότητα επλήγησαν από τον υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, αλλά και από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ισπανία (0,2 %, το ίδιο με το τρίτο τρίμηνο) και τη Γαλλία (0,1% έναντι 0,2%), αλλά συρρικνώθηκε στη Γερμανία (-0,2% έναντι 0,5%) και την Ιταλία (-0,1% έναντι 0,5 τοις εκατό).