Νέες αποκαλύψεις που συντηρούν στο προσκήνιο την υπόθεση των υποκλοπών και ενισχύουν με στοιχεία την εδραιωμένη πεποίθηση για τη χρήση του Predator από την ΕΥΠ κάνει το Βήμα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου.
Με νέο ρεπορτάζ -back-to-back- με τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ, επανέρχεται το Βήμα τη Δευτέρα, σκιαγραφώντας το δίκτυο μέσα από το οποίο το Predator έφτασε στην Ελλάδα, τη δημιουργία υποδομών και την εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια.
Οι νέες αυτές αποκαλύψεις έρχονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόταση μομφής και συντηρούν το ζήτημα στην επικαιρότητα, καθώς το Βήμα και τα μέσα του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν μεγάλο αποτύπωμα μιντιακό αποτύπωμα και δυνατότητα επηρεασμού της κοινής γνώμης. Το μπαράζ αποκαλύψεων από το Βήμα και τον όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη ανεβάζει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να “μπαζώσει” το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Συνδυαστικά, όμως, διαγράφεται η αποστασιοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη από το Μαξίμου ή τουλάχιστον από συγκεκριμένους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες και η προσέγγισή του, έστω χαλαρή, με την αντιπολίτευση. Η επανεξισορρόπηση αυτή, όμως, ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο, καθώς ενισχύει τη δυναμική της αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Τί λέει το ρεπορτάζ
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος οι τεχνικοί που ήρθαν από το Ισραήλ για να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν το Predator αν και δυσεύρετοι υπάλληλοι «υψηλής ειδίκευσης» και συγκεκριμένων τεχνικών δυνατοτήτων, εν τέλει καταλάμβαναν «απλές θέσεις γραφείου», σε ελληνικές εταιρίες. Πρόκειται για εταιρίες που φέρονται σχετιζόμενες με το παράνομο λογισμικό Predator.
Στο θέμα εμπλέκεται και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που έδινε τις σχετικές άδειες παραμονής και εργασίας.
Το ζήτημα βέβαια που ανακύπτει είναι η ευθεία εμπλοκή του Ισραήλ στο σκάνδαλο. Πλέον, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο…
Το δίκτυο που σκιαγραφεί το ρεπορτάζ εμπλέκει από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών, το Μετανάστευσης και την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Κατ’ επέκταση και χωρίς να αποτελεί υπέρβαση, είναι ασφαλές να θεωρηθεί ότι εμπλέκεται και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, ή ότι τουλάχιστον ήταν ενήμερη…