Συνεχίζονται -και εντείνονται- οι ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό σκηνικό, με το από καιρό προαναγγελθέν come back του Δημήτρη Κούτρα στον Άκτορα να είναι πλέον… ante portas, καθώς ο άλλοτε επικεφαλής της εταιρίας φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΑΚΤΩΡ έναντι τιμήματος της τάξης των 100-120 εκατ.
Κοντά στην πώληση κατασκευαστικού business unit βρίσκεται η ΕΛΑΚΤΩΡ, με αγοραστή τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams και εταιρία του Δημήτρη Κούτρα. Με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη θα μπορέσει να εστιάσει στον τομέα της ενέργειας και στο real estate.
Η πώληση, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, φαίνεται ότι αποτελεί μια ακόμη κίνηση απεμπλοκής της Ελλάκτωρ από παλαιές δραστηριότητες, με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό της σε εταιρία συμμετοχών. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest BV φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ρευστότητα, περιορίζουν το ρίσκο και μειώνουν τα σημεία “τριβής”. Έχοντας επιλέξει ως στρατηγικό σύμμαχο την Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογάννη, δημιουργούν μια εταιρία “πολυεργαλείο”.
Ήδη, η «Ελλάκτωρ» ολοκλήρωσε και την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη Motor Oil λαμβάνοντας 671,5 εκατ. ευρώ. Εφόσον τελεσφορήσει και η πώληση του Άκτορα, τότε το χαρτοφυλάκιο της «Ελλάκτωρ» συρρικνώνεται και εστιάζεται στους τομείς των παραχωρήσεων με την «Ακτωρ Παραχωρήσεις» και της ανάπτυξης ακινήτων όπου δραστηριοποιείται με αιχμή τη Reds.
Μεγάλο ταμείο και ράλι στη μετοχή
Το σημαντικό, είναι ότι μετά κα την πώληση της ΑΚΤΩΡ το ταμείο της εταιρίας θα εκτιναχθεί κοντά στα 800 εκατ., δημιουργώντας προδιαγραφές για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Reggeborgh και Motor Oil ελέγχουν την εισηγμένη με 46,1% και 29,87%. Κατ επέκταση πρόκειται για σημαντική υπεραξία. Αυτός είναι -μάλλον- και ο λόγος πίσω από το ράλι της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ολλανδοί, μόνοι ή μαζί με τη MotorOil να καταθέσουν δημόσια πρόταση, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τιμή της μετοχής πάντως, έχει ενισχυθεί κατά 23% από τις αρχές της χρονιάς, κλείνοντας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στα 2,1 ευρώ.
Τα μεγέθη του Άκτορα
Ο Άκτορας έχει υλοποιήσει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού τα τελευταία χρόνια, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης Reggeborgh – με την ομάδα εφοπλιστών Μπάκο – Καϋμενάκη και τον Αλέξανδρο Εξάρχου.
Το ανεκτέλεστο της «Ακτωρ» στο 9μηνο του 2022 είχε εκτοξευθεί στα 2,7 δισ., από 1,6 δισ. το 2020, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί πακτωλός νέων έργων.
Με δεδομένη την τεχνογνωσία Κούτρα και την πάντα δεμένη ομάδα συνεργατών που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια, ο ΑΚΤΩΡ μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό πόλο.
Snapshot της Ελλάκτωρ