if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Με τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές έφτασε τις 1.004 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά και τους τρεις δείκτες της Wall Street επίσης να κινούνται ανοδικά, με τον Dow Jones όχι μακριά πλέον από τις 34.000

Stockbroker, Χρηματιστήστρια

Υπάρχουν αναβαθμισμένες προοπτικές μέσω υποστήριξης από πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, αφύπνιση τραπεζών και γενικότερα εξελίξεις στην οικονομία που συνηγορούν σε ένα άκρως ενδιαφέρον έτος

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά και τους τρεις δείκτες της Wall Street επίσης να κινούνται ανοδικά, με τον Dow Jones όχι μακριά πλέον από τις 34.000 μονάδες και τον S&P 500 σταθερά πάνω από τις 4.000 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε την υπέρβαση. Έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 8 Δεκεμβρίου 2014, πιστοποιώντας ότι κάτι αλλάζει στην αγορά ευρύτερα. 

Ο φετινός Ιανουάριος αποδεικνύεται έως τώρα εξαιρετικός, με το Γ.Δ. να κερδίζει 7,98% και τον τραπεζικό δείκτη άνω του 16% και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ίσως είναι ένας από τους καλύτερους πρώτους μήνες του έτους, εδώ και χρόνια. Η αγορά παρουσιάζει εξαιρετικό πρόσωπο, με αυξημένες συναλλαγές, επιχειρηματικές εξελίξεις, κινητικότητα σε πολλούς κλάδους, διάχυση ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει και η προσδοκία γι ενδεχόμενη ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο έτος. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι όπως φάνηκε ήδη από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και επιβεβαιώθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα την Πέμπτη, η αγορά δεν βλέπει κανένα πολιτικό ρίσκο, παρά την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης που θα κορυφωθεί αύριο με την ψηφοφορία. Θυμίζουμε ότι σε πλείστες άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, μια τέτοια διαδικασία έφτανε για να φέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς, τουλάχιστον βραχυχρόνια. 

Ατάραχο στην πρόταση μομφής το Χ.Α.

Χθες ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που την ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση μομφής, με όλα τα ρίσκα που αυτή μπορεί να συνεπάγεται αλλά και την εσωστρέφεια και την αντίστοιχη τοξικότητα που «κουβαλάει» η διαδικασία, το χρηματιστήριο έμεινε αδιατάρακτο, κρατώντας μάλιστα όλα τα κεκτημένα του. Παρόμοια εικόνα πλήρους απάθειας καταγράφηκε και στην αγορά των ομολόγων, τα οποία πρώτα αντανακλούν το ρίσκο χώρας και πρώτα αντιδρούν σε κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό status quo. 

Σήμερα, μια ημέρα μετά την κατάθεση της πρότασης, το Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, με το Γενικό Δείκτη μάλιστα να κάνει την υπέρβαση, κλείνοντας στις 1.004,00 μονάδες με άνοδο 1,02%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.427,67 μονάδες με άνοδο 1,23%, ο Mid Cap έκλεισε με νέα άνοδο 1,05% στις 1.540,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά από ένα διήμερο διόρθωσης, γύρισε στα κέρδη (+2,24%) με κλείσιμο στις 744,65 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,66 εκατ. ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να διακινεί άνω των 9 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ να διακινεί 8,55 εκατ. ευρώ, την Εθνική 6,33 εκατ. ευρώ κ.ο.κ. 

Οι φήμες για Ελλάκτωρ

Στην αγορά διακινούνται πολύ έντονες πληροφορίες ότι επίκεινται εξελίξεις στον όμιλο Ελλάκτωρ με την πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα Άκτωρ, με την εισηγμένη να εκδίδει ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά εξετάζονται όλες οι επιλογές. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι θα προχωρήσει το deal πώλησης της Άκτωρ σε σχήμα υπό τον κ. Δημήτρη Κούτρα, αλλά πρέπει να διεκπεραιωθούν ορισμένα ζητήματα πρωτύτερα. 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ έφτασε σήμερα να κερδίζει έως 8,57% ενώ έκλεισε με άνοδο 3,81%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου κοντά στο 25%. Καλή εικόνα στον Large Cap είχαν επίσης οι Lamda Development, Εθνική, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank κ.α. Στο μεσαίο χώρο, κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Ideal, Ολυμπιακή Τεχνική, Παπουτσάνης, Entersoft, Fourlis, Intrakat, Cenergy Holdings, AVAX, Profile και Intracom Holdings. 

Στο σύνολο της αγοράς, 81 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 29 που έκλεισαν με πτώση. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version