Στη Βουλή μεταφέρεται πλέον το πεδίο αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβάλλει ατζέντα με κυρίαρχο το #ΕΥΠGate, καθώς ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτα θα προκαλέσει συζήτηση και ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ και εν συνεχεία αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο θέμα και στοχεύοντας στην ενίσχυση των ρωγμών στο κυβερνών κόμμα.
Να δώσει μεγαλύτερη ορμή στην πολιτική θύελλα που ξέσπασε από την απόφαση του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των κομμάτων για τα ευρήματα της έρευνας στους παρόχους τηλεπικοινωνιών, θα προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Χρήστος Ράμμος έστειλε επιστολές ενημέρωσης, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Ακολούθως συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον οποίο ενημέρωσε και δια ζώσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει το ζήτημα της παρακολούθησης των έξι προσώπων στη Βουλή σήμερα, ωστόσο, η μεθοδευμένη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θέλοντας έτσι να επιβάλλει ατζέντα, να δημιουργήσει σκηνικό debate και να αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στο ζήτημα από βήματος.
Auditor’s note: Δεν χαλάει το οικονομικό κλίμα
Καθώς το πολιτικό ρίσκο κλιμακώνεται, το ενδεχόμενο διάχυσής του στην οικονομία παραμένει χαμηλό και ελεγχόμενο. Το Χρηματιστήριο κινείται σε ρυθμούς ράλι, υποστηριζόμενο από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και το come back των τραπεζών. Η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δρομολογηθείσα άρση της απαγόρευσης στη διανομή μερισμάτων αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση νέων επενδυτών.Ταυτόχρονα, στην οικονομία, αν και η προοπτική επίτευξης του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας έχει αποδυναμωθεί, η δυναμική παραμένει θετική. Η Fitch, που δημοσιεύει την έκθεσή την Παρασκευή αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα, ενώ στις 21 Απριλίου η Moody’s θα πει τον τελευταίο λόγο. Στο μεταξύ αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Θετικά αποτιμάται ο ήπιος χειμώνας, οι χαμηλές και αποκλιμακούμενες τιμές της ενέργειας και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης. Μόνο η S&P έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ώστε να αποφύγει προεκλογικού τύπου παρεμβάσεις στις τράπεζες.
Οι στόχοι Τσίπρα: Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί
Επίσης, με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μεθοδεύει τη διάχυση του θέματος στα media, χωρίς διαρροές, αλλά με θεσμικό τρόπο. Παράλληλα, με αιχμή το συγκεκριμένο ζήτημα και έχοντας προηγουμένως στηρίξει το αίτημα του ΚΚΕ για εξεταστική σχετικά με τις επισυνδέσεις στον Περισσό, θα βρεθεί να ηγείται του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία θα ευθυγραμμιστεί -θέλοντας και μη-.
Το σκηνικό αυτό, εκτιμάται στην Κουμουνδούρου ότι θα ενισχύσει το αδύναμο ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, θα καταδείξει και θα εμπεδώσει την πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα βαθύνει το χάσμα που χωρίζει τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τον Βελόπουλο, θέλοντας έτσι να κάψει όλες τις γέφυρες μετεκλογικών συνεργασιών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά, η πρόταση μομφής θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία εντός και εκτός Βουλής. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτιμούν ότι παρά τη συσπείρωση θα υπάρξουν ρωγμές, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές, ενώ η εμπέδωση του ζητήματος ως αληθές αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, η κατάθεση πρότασης μομφής θεωρείται ειλημμένη απόφαση, αυτό που φαίνεται να παραμένει υπό συζήτηση είναι ο χρόνος για την κατάθεση και τη συζήτησή της, ώστε να κυριαρχήσει τόσο πολιτικά, όσο και επικοινωνιακά στο media stream.
Η στρατηγική άμυνας της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση απέδωσε πολιτικά κίνητρα στον κ. Ράμμο, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού, με την κόντρα να μεταφέρεται σήμερα στη Βουλή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα της Δικαιοσύνης για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των επισυνδέσεων, καθώς και ότι αυτές δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Οσον αφορά τις κινήσεις και τις επιλογές του κ. Ράμμου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι κατά παράβαση του νόμου προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις άρσης απορρήτου, καθ’ υπέρβασιν αρμοδιότητος υπέβαλε αίτημα να παραστεί στην επιτροπή Θεσμών και αγνόησε στη λήψη αποφάσεων την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, του καταλόγισε ότι ενώ υπήρχε συχνή επικοινωνία του με στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιδιώχθηκε ποτέ επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. «Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύτατο ατόπημα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος, επίσης, κάλεσε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες».
Με σημερινή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε αιχμηρά στον κ. Οικονόμου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ενώ σημείωσε πως θεωρεί «βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη του τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξεί να παίξει ρόλο πολιτικού παράγοντα».
Η επιστολή Ράμμου
Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν στοιχεία για νόμιμες επισυνδέσεις κατόπιν άρσης απορρήτου για έξι πρόσωπα: έναν υπουργό για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και για πέντε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2022.
Τα πρόσωπα που αφορά η άρση απορρήτου δεν αναφέρονται ονομαστικά. Περιγράφονται οι ιδιότητές τους καθώς, σύμφωνα με πηγές της ΑΔΑΕ, οποιαδήποτε άλλη αναφορά προσκρούει στις πρόνοιες του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Σε σχέση με την αιτιολόγηση της άρσης απορρήτου, υπάρχει παραπομπή σε αναφορές για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Επίθεση Ανδρουλάκη σε ΝΔ για φίμωση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αφού παρέλαβε την επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι απαγορεύει τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής για το θέμα και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια» και «να προκαλέσει άμεσα την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».
Σύγκλιση της Επιτροπής ζητά το ΚΚΕ
Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το Κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής».