Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς η Δύση κλιμακώνει πολυεπίπεδα τις πιέσεις και στις δύο πλευρές, με τη Γερμανία να καταλήγει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποστολή τεθωρακισμένων Leopard 2 και την έναρξη διαδικασίας για την εκχώρηση M1 Abrams, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί και αυτό για ενίσχυση της Ουκρανίας με 14 Challenger.
Αν και η γενικότερη παρουσιάζει τον Σοτλς να σύρεται σε συμφωνία υπό το βάρος πιέσεων, στην πραγματικότητα, ο Γερμανός καγκελάριος ανάγκασε τον Μπάιντεν να ευθυγραμμιστεί και να ενισχύσει την ισχύ της απειλής προς τη Ρωσία και δυνητικά την ισχύ πυρός της Ουκρανίας, στέλνοντας αμερικανικά M1 Abrams.
Η στρατηγική αυτή στόχο έχει να συσπειρώσει το NATO σε μια γραμμή, ενισχύοντας το δόγμα της απειλής προς τη Ρωσία, ώστε να δημιουργηθεί ικανός χώρος για διαπραγματεύσεις. Ταυρόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι μηνύματα στέλνονται και στον Ζελένσκι, καθώς η υπόθεση διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνησή του και φτάνει μέχρι το γραφείο του, εκτιμάται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Δύσης για τη διαμόρφωση χώρου για ουσιαστικές -αν και πικρές- αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα θεωρήσει πράξη επίθεσης την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος, πρωθυπουργός και νυν αντιπρόέδρος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν ηττηθεί η Ρωσία σε συμβατικό πόλεμο στην Ουκρανία, τότε το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου είναι ορατό.
Πράσινο φως από Σολτς για Leopard 2 A6
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, μετά από εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης στο Βερολίνο να δώσει στο Κίεβο τα βαρύτερα όπλα που λέει ότι χρειάζεται για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Η είδηση ότι το Βερολίνο θα παράσχει άρματα μάχης στο Κίεβο έρχεται καθώς αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι η Ουάσιγκτον ήταν επίσης έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα στείλει τελικά δεκάδες άρματα μάχης M1 Abrams στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναμένουν ανακοινώσεις σήμερα Τετάρτη, τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο καο από τη Γερμανική κυβέρνηση και από το NATO, το οποίο θα συντονίσει τις διαδικασίες.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η δέσμευση των ΗΠΑ θα μπορούσε συνολικά να παραδοθούν περίπου 30 Abrams τους επόμενους μήνες.
Το Βερολίνο έχει επίσης χορηγήσει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, η άδεια επανεξαγωγής των αποθεμάτων τους γερμανικής κατασκευής αρμάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Στα εξοπλιστικά προγράμματα, η διατήρηση άδειας τελικού χρήστη αποτελεί συνήθως τυπικό όρο στις συμφωνίες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η προμήθεια όπλων σε εχθρούς του προμηθευτή.
Το Spiegel, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την είδηση ότι ο Scholz συμφώνησε να παράσχει τανκς στην Ουκρανία, αναφέρει ότι η Γερμανία θα παράσχει τουλάχιστον μία Ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2A6 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού —της Bundeswehr—. Γενικά, ο εξοπλισμός μιας Ίλης σημαίνει παράδοση περισσότερων από 14 αρμάτων.
Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από τη γερμανική κυβέρνηση.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο έχει πει ότι η προμήθεια τανκς στην Ουκρανία δεν θα άλλαζε τα πράγματα και ότι η Δύση θα μετανιώσει για την «αυταπάτη» της ότι το Κίεβο θα μπορούσε να κερδίσει στο πεδίο της μάχης εναντίον της Ρωσίας.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ είπε ότι η πιθανή παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο από την Ουάσιγκτον θα ήταν «άλλη μια κραυγαλέα πρόκληση» κατά της Μόσχας.
«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί σκόπιμα να μας επιφέρει μια στρατηγική ήττα», είπε ο πρεσβευτής Anatoly Antonov σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram της πρεσβείας την Τετάρτη.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, τότε το να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο βήμα με επιχειρήματα για «αμυντικά όπλα» σίγουρα δεν θα λειτουργήσει. Αυτό θα ήταν άλλη μια κατάφωρη πρόκληση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε.
Ο Σολτς ανάγκασε το χέρι του Μπάιντεν
Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ αντιστέκονταν στην παροχή των αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, επικαλούμενες εκτεταμένες και περίπλοκες προκλήσεις παροχής καυσίμων, συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης με τα όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Η επιχειρούσε να μετακυλίσει το βάρος στο Βερολίνο με την αποστολή Leopard, καθώς πολλοί σύμμαχοι τις έχουν και τα ουκρανικά στρατεύματα θα χρειάζονταν λιγότερη εκπαίδευση από ό,τι στα πιο περίπλοκα Abrams.
Συμφωνώντας να στείλει άρματα μάχης Abrams, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί την απαίτηση του Γερμανού Καγκελάριου για συμπόρευση.
Ο Σολτς αντιστεκόταν επί μήνες στις εντεινόμενες πιέσεις από διευρυνόμενο μέτωπο για την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι η απροθυμία του Βερολίνου κόστισε ζωές Ουκρανών.
Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας σε στρατιωτικό υλικό, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την αξία της αποστολής τανκς σε μια ευρεία περιοχή του γερμανικού κοινού που ανησυχεί ότι θα μπορούσε να παρασύρει τη Γερμανία βαθύτερα σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι συσχετισμοί στο πεδίο
Η Ουκρανία ζητά εδώ και μήνες για άρματα μάχης σχεδιασμένα από τη Δύση για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Η πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία μόλις και μετά βίας έχει μετακινηθεί εδώ και εβδομάδες. Με τα τανκς, η Ουκρανία ελπίζει να ανακτήσει περισσότερα εδάφη.
Οι αναλυτές λένε επίσης ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια σημαντική επίθεση την άνοιξη, υπονοώντας τον Μάρτιο.
Δεν έχουν παραδοθεί ακόμη βαρέα άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού στην Ουκρανία για μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει λάβει μόνο τανκς σοβιετικής κατασκευής που βρίσκονταν στον κατάλογο των χωρών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης.
Από τα 14 ευρωπαϊκά κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard, μόνο η Φινλανδία και η Πολωνία είχαν μέχρι στιγμής δηλώσει δημόσια την προθυμία τους να τα παραδώσουν στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί 14 άρματα μάχης Challenger.