Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι πιέσεις στην Ευρώπη προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να λάβουν μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, απαντώντας στον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ενώ ζητά παράταση των μέτρων στήριξης.
“Στα κάγκελα” είναι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες και ιδιαίτερα οι πιο ενεργοβόρες, όπως τα μέταλλα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται διστακτικοί και σίγουρα όχι έτοιμοι να απαντήσουν στα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί ο νόμος που πέρασε στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας αυτό που αποκαλείται “level playfield”.
Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι έχουν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΕ μια νέα πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη, με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση του κόστους.
Σε νέα παρέμβαση την Τρίτη, η Ένωση Eurometaux, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η οποία εκπροσωπεί σημαντικούς Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η Glencore, η Boliden και η Aurubis, προέτρεψε την ΕΕ να δράσει ακολουθώντας το παράδειγμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που θέσπισε η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν και που περιλαμβάνει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένα μεταλλουργεία αυξάνουν την παραγωγή τους, η Eurometaux επισήμανε ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας. Ζήτησε, τέλος, από την ΕΕ να παρατείνει τα προσωρινά μέτρα κρατικής στήριξης.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία έχει αναφερθεί κατ επανάληψη και με ένταση ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, άλλοτε με το “καπέλο” του επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου και άλλοτε ως πρόεδρος της Eurometaux. Σε όλες τις περιστάσεις στοχοποιεί την Κομισόν και την ίδια την πρόεδρο καθώς και το αποκαλούμενο “πράσινο λόμπι” των Βρυξελλών το οποίο επιμένει σε μη βιώσιμες πολιτικές.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα
Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να επεξεργαστούν την απάντησή τους στον αμφιλεγόμενο αμερικανικό νόμο, με ορισμένους να προωθούν μια προσέγγιση «made in Europe» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των εγχώριων εταιριών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα πακέτο που θα ανέρχεται στο 2% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ, προκειμένου να ανταγωνιστεί το αμερικανικό σχέδιο των 370 δισ. δολαρίων.
«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αν και εισάγει διακρίσεις, έδειξε πώς θα μπορούσε να ασκηθεί μια ενεργητική πολιτική για τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας»,
αναφέρει η Eurometaux σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Εμείς στην Ευρώπη θα πρέπει να εμπνεόμαστε από αυτό το παράδειγμα, προσφέροντας περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο στις βιομηχανίες μας, ειδικά στη σημερινή ενεργειακή κρίση».
Η Eurometaux πρότεινε πέντε βασικά μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παρακολούθησης έργων καθαρής ενέργειας και φοροελαφρύνσεων με σκοπό τη στήριξη της στρατηγικής παραγωγής μετάλλων. Επαναδιατύπωσε, επίσης, αιτήματα για μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν οδηγήσει σε απότομη μείωση της παραγωγής μετάλλων στην Ευρώπη.