Στρατηγική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και των τόνων στο πολιτικό σκηνικό ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η χώρα βρίσκεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο και ενώ η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Στο #ΕΥΠGate και τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στρατιωτικών επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, στοχεύοντας κυρίως να αποσυσπειρώσει τη ΝΔ και δευτερευόντως να βαθύνει την “τάφρο” που τη χωρίζει με το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό πόλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, επιχειρούν να εμπεδώσουν στην κοινή αντίληψη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ανασφαλή, κύριο υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις και να υπονομεύσει παράλληλα την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, εντός του σκληρού πυρήνα της ΝΔ, ακόμα και της κυβέρνησης. Αν και στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν προκαλέσει ρωγμές, εν τούτοις δεν θεωρείται πιθανό να επιχειρήσουν την εμπέδωσή τους με ψήφο δυσπιστίας, καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα έδεναν περισσότερο την ΝΔ, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και στην κοινωνία.
Auditor’s note: Το σενάριο που καθοδηγεί τον Τσίπρα
Απώτερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ, να περιορίσει τη στήριξη στελεχών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργήσει τάσεις αμφισβήτησής του. Ιδιαίτερα στο σενάριο σημαντικής αποδυνάμωσης της ΝΔ στις πρώτες κάλπες και εφόσον τεθεί ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης από το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ενδεχόμενη απομάκρυνση στελεχών και βουλευτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσε να λειτουργήσει ενθαρρυντικά σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ υπό προϋποθέσεις ακόμα και… υποστηρικτικά.Τα σενάρια αυτά, όμως, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται έναντι της ΝΔ αισθητά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το 4μηνο μέχρι τις πρώτες κάλπες δεν φαίνεται επαρκές για την ανατροπή της δυναμικής. Ωστόσο, ενδεχόμενη υποχώρηση της ΝΔ στα επίπεδα του 32-33% και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο 28-29% με παράλληλη σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στο 12%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό σεισμό…
Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και εν συνεχεία έγινε δεκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία έθεσε εκ νέου το ζήτημα, από την πλευρά του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της Δημοκρατίας.
Η απάντηση
Η κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή τη στρατηγική αντιτάσσει την προσπάθεια απαξίωσης φίμωσης και απαξίωσης του του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, τον οποίο άλλοτε χαρακτηρίζει εμμονικό και άλλοτε ταυτίζει με τον Αλέξη Τσίπρα. Σχετικές δηλώσεις έκανε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η στρατηγική αυτή όμως, ενέχει σοβαρούς κινδύνους να αποδειχθεί μπούμερανγκ.
Επίσης, η ΝΔ επιμένει στο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο Νίκος Παπάς και για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη στο ειδικό δικαστήριο, με την κατηγορία της υπέρβασης καθήκοντος για τον πρώην υπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει το συζήτηση από τα σκάνδαλα, προωθεί με δυναμική τη θετική ατζέντα, επιχειρώντας να εστιάσει τα φώτα στο κυβερνητικό έργο, να διατηρήσει ζωντανή την επιδοματική πολιτική, παρά τις συστάσεις του Eurogroup και συντηρεί υψηλούς τόνους, πραγματοποιώντας ad hoc ρητορικές συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, επειδή η τάση εργαλειοποίησής τους τόσο από την ελληνική όσο και περισσότερο από την τουρκική πλευρά έχει διαφανεί, σύμμαχοι και εταίροι φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει και δοκιμάσει δικλείδες ασφαλείας και… sandbox.
Δηλώσεις Τσίπρα
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
«Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο. Από ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό.
Και πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κα Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών.
Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή.
Εγώ θέλω να κλείσω όμως με ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».
Η απάντηση Οικονόμου
«Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα»,
αναφέρει ο κ. Οικονόμου.
«Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα»,
αναφέρει ο κ. Οικονόμου.
«Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».
Ο διάλογος Τσίπρα – Σακελλαροπούλου
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε:
«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία.
Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».