Απόφαση που αν και προωθείται ως “κοινή συναινέσει”, εν τούτοις είναι πρόδηλο ότι είναι εξαναγκασμένη, έλαβαν όμιλος Κοπελούζου και Gazprom, με την ρωσική εταιρία να πουλά το μερίδιό της στην Prometheus Gas, η οποία όμως θα διατηρήσει ενεργό το συμβόλαιο για την προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι το 2027, οπότε και λήγει.
Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες και το γεωοικονομικό τους αποτύπωμα και τα σχόλια… Λαβρόφ
Για διαζύγιο και μάλιστα “κοινή συναινέσει” κάνουν λόγο οι διαρροές από τον όμιλο Κοπελούζου για την απόφαση επαναγοράς της συμμετοχής της Gazprom στην Prometheus Gas, μετά από 32 έτη. Στην πραγματικότητα, όμως, η οικογένεια Κοπελούζου πειθαναγκάστηκε να κόψει δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς τα μηνύματα από την αμερικανική πρεσβεία και την ΕΕ ήταν απαγορευτικά και όσες φορές αγνοήθηκαν, οι εξελίξεις αποδείχθηκαν… απογοητευτικές.
Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες οδηγούν παράλληλα σε ανατροπές και στο γεωοικονομικό σκηνικό, το οποίο αναδιατάσσεται με γνώμονα την αυτονόμηση από τη Ρωσία και την αναζήτηση εναλλακτικών οδεύσεων και προμηθευτών. Σε αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος Κοπελούζου αναγκάστηκε να ωριμάσει τάχιστα το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ζήτησε άδεια και δεύτερο στη Θράκη, όταν αυτά παρέμεναν στα χαρτιά για πάνω από 12 χρόνια!
Μετά τη συμφωνία επαναγοράς της συμμετοχής της Gazprom, ο όμιλος Κοπελούζου γίνεται πλέον μοναδικός μέτοχος της Προμηθέας Gas.
Δεν είναι τυχαίο ότι καθώς ολοκληρωνόταν το deal αποχώρησης της Gazprom ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έθεσε στο στόχαστρο την ελληνική πολιτική ηγεσία, με σαφή αναφορά στην οικονομική συνεργασία και συσχετίζοντας τις αποφάσεις διάλυσης των δεσμών ως… έξωθεν επιβεβλημένες.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022 και μετά μειώνονται οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ ενεργειακές εταιρίες από την Ελλάδα έχουν συνάψει απ’ ευθείας συμβόλαια με την Gazprom. Παρά τη μείωση των εισαγόμενων ποσοτήτων, όμως η εκροή συναλλάγματος αυξήθηκε καθώς οι τιμές εκτοξεύθηκαν.
Οι δουλειές με τη Gazprom
Η «Προμηθέας Gas» εισήγαγε στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε πέρυσι να τα προμηθεύεται η ΔΕΗ απευθείας από τη Ρωσία.
Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά μόνον 100.000 κ.μ.
Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας για 2 δισ. κ.μ. και η Mytilineos για περίπου 1 δισ. κ.μ..
Η Προμηθέας Gas θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρία αερίου. Το υφιστάμενο συμβόλαιο της με την Gazprom θα διατηρηθεί έως τη λήξη του, το 2027.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή Παρασκευή από το ΔΣ της μητρικής Gazprom στη Μόσχα, η οποία συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία μέσω της θυγατρικής Gazprom Export.