Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να διστάζει να επιτρέψει στους αγοραστές του άρματος μάχης Leopard 2 να στείλουν άρματα στην Ουκρανία. Ενώ είναι σύνηθες οι παραγωγοί αμυντικών αγαθών να κρατούν τον τελευταίο λόγο στις μεταπωλήσεις, η στάση των Γερμανών αντιμετωπίστηκε με αμηχανία δεδομένου του ενδιαφέροντος του μεγάλου αγοραστή της Πολωνίας καθώς και της Δανίας και της Φινλανδίας να προμηθεύσουν τα τανκς.
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους απλώς διέταξε έναν καταμέτρηση των διαθέσιμων αποθεμάτων του Leopard 2. Η χώρα είπε επίσης νωρίτερα ότι τα ανακαινισμένα άρματα μάχης Leopard 2 θα μπορούσαν να προμηθεύονται μόνο από την ίδια τη Γερμανία έως το 2024. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλά έχουν γραφτεί για την απροθυμία της Γερμανίας να φανεί υπερβολικά εμπλεκόμενη στη στρατιωτική πλευρά της σύγκρουσης, αλλά ένας ακόμη πιο απαίσιος λόγος θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην τελευταία αμηχανία της χώρας.
Ο αναπλήρωση των αρμάτων μάχης σε ευρωπαϊκές χώρες που θα στείλουν leopard 2 στην Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από αμερικανικές εταιρίες, υποστηρίζουν οι γερμανικές εφημερίδες, καθώς η αμυντική βιομηχανία της ίδιας της Γερμανίας δεν θα ανταποκρινόταν στο καθήκον ενός γρήγορου ανεφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν σχεδίαζαν να προμηθεύσουν μια παρόμοια, το M1 Abrams, καλυπτόμενες πίσω από προβλήματα συμβατότητας, καθώς ο κινητήρας του που λειτουργεί με καύσιμο τζετ αντί για ντίζελ και δεν θα εξυπηρετούνταν από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις ανεφοδιασμού της Ουκρανίας.
Οι Γερμανοί, με τη σειρά τους κρύβονται πίσω από τη συναίνεση και την ενιαία δράση, ζητώντας από τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν πρώτες βαρέα όπλα την Ουκρανία, αν θέλουν να ακολουθήσει η Ευρώπη. Τελικά, η συνάντηση στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ Ramstein στη Γερμανία έληξε χωρίς ψήφισμα για τις παραδόσεις την Παρασκευή.
Τα άρματα μάχης Leopard 2 θα ήταν τα πρώτα τανκς δυτικής κατασκευής που θα προμηθεύονταν στην Ουκρανία, ενδεχομένως μαζί με το βρετανικό Challenger II.
Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε στις 14 Ιανουαρίου ότι θα έστελνε τα όπλα, αλλά δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα. Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απλώς μεταβιβάσει το παλαιότερο απόθεμα αρμάτων μάχηςμ κυρίως σοβιετικής τεχνολογίας, στην Ουκρανία.
Η Πολωνία έχει διατυπώσει ετοιμότητα να αυτονομηθεί και να σπάσει το άτυπο μορατόριουμ στην προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Το τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, ότι δεν θα εμποδίσει την αποστολή Leopard 2 από την Πολωνία..
Ποιοί έχουν τα Leopard 2
Σύμφωνα με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 1.900 Leopard 2 έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία από το 1992, συμπεριλαμβανομένων των ανακαινισμένων. Η Γερμανία πούλησε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης τη δεκαετία του 2000,
αλλά πρόσφατα μόνο μερικά Leopard πουλήθηκαν στο εξωτερικό, καθώς η παραγωγή τους έχει υποχωρήσει και επικεντρώθηκε σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές τα τελευταία 20 χρόνια ήταν η Τουρκία, η Πολωνία, η Χιλή, η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη. Παρά την ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι εξαγωγές προς την Ουκρανία είναι λιγότερο πιθανές από αυτές τις χώρες καθώς βρίσκονται σε (ανενεργή) σύγκρουση μεταξύ τους.
You will find more infographics at Statista