Αν και τα “λάθη” είναι συνυφασμένα με το νεαρό της ηλικίας, στα ναρκωτικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς όπως προκύπτει από τα στατιστικά, οι περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 40-64%. Αυτό σημαίνει πολλά, καθώς τα θανατηφόρα ναρκωτικά είναι ακριβότερα, ενώ οι αιτίες που οδηγούν σε χρήση τέτοιων ναρκωτικών είναι ένα αρκετά πιο σύνθετο ζήτημα.
Το 2020, το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 64 ετών, με το 45% των θανάτων από τα ναρκωτικά να αφορά αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Το 39% των θανάτων αφορούσε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 39 ετών, ενώ ένα επιπλέον 9% των θανάτων αφορούσε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους
Η Σουηδία είχε την υψηλότερη συχνότητα θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη το 2018. Στη Σουηδία σημειώθηκαν 81 θάνατοι από ναρκωτικά ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σημαντικά υψηλότερη από τη συχνότητα θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ήταν η χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη. Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία έχει τον υψηλότερο επιπολασμό προβληματικής χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη,
η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα περιστατικά θανάτων που προκαλούνται από ναρκωτικά στην Ευρώπη.
Τα κυρίαρχα ναρκωτικά στην Ευρώπη
Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην ΕΕ ανέφεραν ότι δοκίμασαν κάνναβη σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους, ενώ πάνω από το 7%των ανθρώπων την είχαν κάνει χρήση τον περασμένο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η κάνναβη είναι το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλη την Ευρώπη.
Περίπου το 1% των ατόμων στην Ευρώπη είχε πάρει κοκαΐνη και MDMA τον περασμένο χρόνο.
Find more statistics at Statista