Εκτός συζήτησης τίθεται το θέμα επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές ή στο μεσοδιάστημα των δύο αναμετρήσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επικαλείται το πολιτικό ρίσκο ως ανασταλτικό παράγοντα, ενώ καλά πληροφορημένες και θεσμικές πηγές κάνουν λόγο για κακό συντονισμό, λανθασμένο βηματισμό και δημοσιονομική χαλαρότητα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, λέγοντας
«Θα γίνει. Μόλις λύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς έχουμε εκλογές την άνοιξη, που πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».
«Η οικονομία πήγε καλά, άρα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Διευρύναμε το χρέος μας, αλλά οι αγορές δεν αντέδρασαν, γιατί κατάλαβαν ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχουμε ακόμα αρκετά χρήματα, για να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι’ αυτό η οικονομική μας πολιτική ήταν πετυχημένη»
προσέθεσε.
Auditor’s note: Το αφήγημα και η πραγματικότητα
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει εκτός ατζέντας το θέμα και παραπέμπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτό όμως σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο. Επισήμως, το αφήγημα είναι ότι η αστοχία αυτή αποδίδεται στις επιπλοκές του covid-19… που για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται σε long…covid και στην πολιτική αβεβαιότητα.Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αν και έκανε βήμα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των σχετικών προαπαιτούμενων, δεν τούτοις δεν κατάφερρε να πείσει τη Moody’s, καθώς οι σχέσεις με τον επίσημο τομέα, ήτοι τους εταίρους δεν είναι στο καλύτερό τους επίπεδο.
Επίσης, σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα οριζόντια μέτρα διεύρυναν τα ελλείμματα, εξασθένισαν τα αντανακλαστικά και έκαναν δυσκολότερη την ανάκαμψη. Γι’ αυτό άλλωστε και οι οίκοι αναθεωρούν επί τα χείρω τις προοπτικές για το 2023, όταν για τις υπόλοιπες χώρες τις αναβαθμίζουν.