Στον πάγο βάζει ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας το σενάριο παράδοσης τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανοίγοντας όμως τη συζήτηση και σε τεχνικό επίπεδο, καταδεικνύοντας ότι το ζήτημα ωριμάζει, κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί ως τακτική “καρότου και μαστιγίου” απέναντι στη Ρωσία.
Η Γερμανία διέψευσε τις ελπίδες της Ουκρανίας ότι το Βερολίνο θα αποφασίσει τελικά την Παρασκευή να στείλει σύγχρονα άρματα μάχης στις δυνάμεις του Κιέβου, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη διεθνής συμφωνία για το θέμα.
Μιλώντας έξω από μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ Ramstein στη Γερμανία, ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας ]δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε ακόμη συμφωνήσει στο αίτημα για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, στο πλαίσιο υποστήριξης εαρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας.
Ο Πιστόριους διατύπωσε τη θέση αυτή στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO και μετά τη νέα -δημόσια- απειλή από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμιτρι Μεντβέντεφ,, για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Σόλτς έχει διαμηνύσει ότι η Γερμανία δεν θα κινηθεί αυτόνομα, αλλά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και πρωτίστως με τις ΗΠΑ. Αυτό συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να ανακοινώσει η Ουάσιγκτον την πιο σκληρή εμπλοκή της στο μέτωπο πριν ακολουθήσει το Βερολίνο,
Η νέα στάση που υιοθετεί η Γερμανία έχει στόχο να πιέσει τη διεθνή κοινότητα σε ενιαίο μέτωπο και ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση σε πολλά ζητήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η απώθηση του ρωσικού στρατού με τη βία θα καταστεί μονόδρομος.
«Δεν μπορούμε όλοι να πούμε σήμερα πότε θα έρθει η απόφαση [για την πιθανή αποστολή τανκς Leopard] και πώς θα μοιάζει», είπε στους δημοσιογράφους.
Αντίθετα, είπε ο Πιστόριους, έδωσε εντολή στον γερμανικό στρατό να «επανεξετάσει» πόσα και ποια Leopard θα μπορούσε να στείλει, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να «δράσει γρήγορα» μόλις έρθει η τελική απόφαση.
Αρκετοί ευρωπαίοι σύμμαχοι ζήτησαν δημοσίως από τη Γερμανία να χορηγήσει τουλάχιστον άδεια σε άλλες χώρες να δωρίσουν τα δικά τους άρματα μάχης Leopard – ένα απαραίτητο βήμα λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές στα γερμανικής κατασκευής οχήματα.
Ο Πιστόριους είπε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρειάζεται ακόμη να λάβει μια απόφαση σχετικά με αυτά τα αιτήματα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επανέλαβε την έκκλησή του για τανκς λίγες ώρες πριν μιλήσει ο Πιστόριους.
«Πρέπει να επιταχύνουμε», παρακάλεσε τους αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν στο Ramstein. Η Παρασκευή ήταν η στιγμή, επέμεινε, όχι για να συζητήσουμε λεπτομέρειες αλλά για να επιβεβαιώσουμε μια βασική αρχή: οι εταίροι του Κιέβου θα παρέχουν τα σύγχρονα τανκς τους.
Οι Σύμμαχοι πιέζουν τη Γερμανία να στείλει μια Ίλη από άρματα μάχης Leopard στις δυνάμεις του Κιέβου. Το Βερολίνο κρατά το κλειδί,
δεδομένου ότι τόσο διαχειρίζεται τη δική της κρύπτη Leopards όσο και πρέπει να εγκρίνει τις δωρεές άλλων χωρών για το γερμανικής κατασκευής όχημα. Αλλά ο Scholz ήταν απρόθυμος να κάνει μια κίνηση, σηματοδοτώντας τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ότι θέλει οι ΗΠΑ να κινηθούν πρώτα και να στείλουν τα δικά τους τανκς στην Ουκρανία.
Δεν στέλνουν βαριά άρματα οι ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν το αίτημα, σημειώνοντας ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams τους θα ήταν πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν. Αντίθετα, οι ΗΠΑ στέλνουν άλλα 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ως μέρος ενός τεράστιου πακέτου βοήθειας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πιστόριους υποστήριξε ότι ήταν «λάθος» να πούμε ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη στο θέμα,
επιμένοντας ότι δεν υπάρχει «ενωμένος συνασπισμός» άλλων χωρών που πιέζουν για άρματα μάχης Leopard, ενώ η Γερμανία στέκεται «εμπόδιο». Αντίθετα, είπε, πολλές χώρες ζύγιζαν «πολύ προσεκτικά» τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τέτοιων παραδόσεων.
Η Ουκρανία επιμένει ότι χρειάζεται αυτά τα άρματα μάχης για να βοηθήσει να αντισταθεί στην αναμενόμενη εαρινή επίθεση της Ρωσίας.
Ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση, με τους Ρώσους να σκάβουν χαρακώματα και να τοποθετούν νάρκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα – κάτι που λένε οι αξιωματούχοι ανάπτυξης ότι απαιτεί περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς για τις ουκρανικές δυνάμεις που ελπίζουν να διαρρήξουν.
Πιέζουν τους Ευρωπαίους οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε κατά την έναρξη της συνόδου Ramstein το πρωί της Παρασκευής. «Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να επανεξοπλίσει», προειδοποίησε, προσθέτοντας: «δεν είναι στιγμή για επιβράδυνση – είναι καιρός να σκάψουμε βαθύτερα».
Αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο. στέλνει τα άρματα μάχης Challenger 2 και οι Γάλλοι σκέφτονται να στείλουν τα άρματα μάχης Leclerc. Εν τω μεταξύ, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε έναν ευρύ συνασπισμό για να στείλουν Leopard – εάν η Γερμανία δώσει τη συγκατάθεσή της. Η Πολωνία έχει μάλιστα σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να δράσει μόνη της.
Οι ειδικοί λένε ότι μια προσπάθεια δωρεάς Leopard από όλη την Ευρώπη θα ήταν χρήσιμη υλικοτεχνικά, δεδομένου ότι οι γραμμές συντήρησης, εκπαίδευσης και ανεφοδιασμού θα μπορούσαν να διευθετηθούν από κοινού.
«Η Πολωνία είναι έτοιμη να δωρίσει μια Ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2 με 1000 τεμάχια πυρομαχικών», αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφηκε από εννέα συμμάχους του ΝΑΤΟ και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Ο Σολτς παίζει πινγκ πονγκ
Η Γερμανία παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι σε μια τέτοια αυξανόμενη πίεση. Ενώ ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι είναι προθυμία να επιτρέψουν τουλάχιστον στους συμμάχους να δωρίσουν τα Leopards τους, ο Scholz ήταν στωικός, σημειώνοντας την επιθυμία του να περιμένει τις Η.Π.Α.
«Ποτέ δεν κάνουμε κάτι μόνοι μας, αλλά μαζί με άλλους, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η καγκελάριος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.