Το πρωτοφανέρωτο “πάθος” των επιχειρήσεων για την οικολογία, την κοινωνική προσφορά θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα αστείο απ’ όσους γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα τα business ethics.
Όμως η ύπαρξη δισεκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτεί η Ε.Ε την βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι ένα εξαιρετικό δέλεαρ για την –έστω τυπική- εφαρμογή κανόνων ESG.
Με αφορμή τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ), υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021. Στις 8.4.2022 έγινε η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής (3,6 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» και σήμερα (19.1.2023) η εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής. Συνεπώς, οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Περίπου το 20-30% των κεφαλαίων αυτών εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς δράσεις ESG.
Έρευνα της PWC για το ESG: Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν επακριβώς τις δράσεις
Σε πρόσφατη έρευνα της PWC, oι επενδυτές επιθυμούν να γνωρίζουν το επιχειρηματικό σκεπτικό και τον οικονομικό αντίκτυπο των ενεργειών ESG στο περιβάλλον και την κοινωνία, με την πλειονότητα αυτών να δηλώνει ότι είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αποτυπώνουν με σαφήνεια και διαφάνεια τους τρόπους εφαρμογής των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό τους μοντέλο (69%) και το ακριβές κόστος εκπλήρωσης των συναφών δεσμεύσεών τους (73%). Πολλοί εξ αυτών διαπιστώνουν ένα σημαντικό κενό αποτελεσματικότητας στους τομείς προτεραιότητας. Για παράδειγμα, ενώ η καινοτομία και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων τους, εκτιμούν ότι οι εταιρείες είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε αυτά τα δύο πεδία. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των επενδυτών και συγκεκριμένα το 78% αυτών σημειώνουν ότι έχουν εντοπίσει μη επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία σε πληθώρα εταιρικών αναφορών βιωσιμότητας, ενώ μόλις το 2% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται το αντίθετο.