Νέα έκθεση που σκιαγραφεί το τοπίο στην αγορά των ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών και traders εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αλλά τα στοιχεία αφορούν το μακρινό -πλέον- 2021. Αποτελούν όμως βάση σύγκρισης, καθώς τότε οι τράπεζες παιδεύονταν ακόμα από τα χαμηλά επιτόκια, τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και οι traders είχαν να πλοηγηθούν στο ακαθόριστο μετα-covid τοπίο των έντονων διακυμάνσεων.
Σταθερά αυξανόμενος είναι ο αριθμός των τραπεζιτών και traders που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ το 2021, καθώς funds, εταιρίες επενδύσεων και τράπεζες ενέγραψαν σημαντικά έσοδα, ενώ πολλές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα μετέφεραν προσωπικό από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ μετά το Brexit.
Συνολικά, το 2021 οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές που κερδίζουν πάνω από 1 εακτ. αυξήθηκε, με έμφαση στις χώρες με status χρηματοοικονομικού κέντρου. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, το 2021 καταγράφηκε αύξηση των high earners κατά 42%, με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 1.957, σύμφωνα με την έκθεση της EBA. Πρόκειται για επίπεδο ρεκόρ από το 2010, όταν η EBA ξεκίνησε τη συλλογή σχετικών στοιχείων.
Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης ήταν στην Ισπανία, με κέρδη μεταξύ 14 και 15 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την EBA. Όσον αφορά την Ελλάδα, ένα μόνο τραπεζικό στέλεχος -χωρίς να κατονομάζεται- είχε αποδοχές πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο επίμαχο έτος.
Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραμένει σημαντικό οικονομικό κέντρο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ το 2020.
Ανταγωνισμός για τραπεζίτες
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση των καλύτερων -βάσει track record- traders και τραπεζιτών κορυφώθηκε το 2021, εν μέσω έξαρσης της χρηματιστηριακής δραστηριότητας στη μετα-πανδημική εποχή, ενώ αυξήθηκαν και τα έσοδα από το consulting για εκδόσεις ομολόγων, εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και για νέα IPO’s.
Η Ελλάδα έμεινε εκτός της φρενίτιδας αυτής και φαίνεται ότι οι μέρες αλκυονίδες μέρες των τραπεζιτών στην Ελλάδα θα είναι το 2022.
Αυτός ο ανταγωνισμός, πάντως, σταμάτησε ξαφνικά το επόμενο έτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυνε την προθυμία των εταιρικών στελεχών να κάνουν συμφωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες σε πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική χαμηλότερων μπόνους για την απόδοσή τους το 2022.
Η αύξηση το 2021 αντανακλά επίσης υψηλότερους μισθούς, ανέφερε η EBA. Τα μπόνους αυξήθηκαν κατά 100,6% της πάγιας αμοιβής από 86,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ελλάδα ήταν επίσης έξω και από αυτό το πάρτι, λόγω νομοθετικής απαγόρευσης…
Τα μπόνους των τραπεζιτών περιορίζονται στο ισοδύναμο του ετήσιου μισθού τους στην ΕΕ, αν και οι δανειστές μπορούν να ζητήσουν άδεια από τους μετόχους για να τον αυξήσουν στο διπλάσιο της βασικής αμοιβής, αναφέρει το Bloomberg.