Κινήσεις που στόχο έχουν να αναγκάσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει σε ερωτήματα και κενά που απορρέουν από την ψήφιση του νόμου για την απαγόρευση γνωστοποίησης του λόγου παρακολούθησης πολιτών από την ΕΥΠ και την αστυνομία, όταν υπάρχει η επίκληση του λόγου εθνικής ασφάλειας, κάνει ο επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε, Χρήστος Ράμμος.
Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης πολιτών και τη διαδικασία ενημέρωσης της ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ και την Αστυνομία έστειλε ο Χρήστος Ράμμος.
Προσπάθεια να περάσουν την επιστολή του Χρήστου Ράμμου στον υπουργό Δικαιοσύνης ως έμπρακτη παραδοχή της ισχύος του νόμου – και άρα της συνταγατικότητάς του-, κάνουν φιλοκυβερνητικά media, αναδημοσιύοντας μάλιστα το σύνολο του εγγράφου.
Βέβαια, η επιστολή του πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ και προέδρου της ΑΔΑΕ έχει στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για τον σχετικό νόμο, ώστε να καταστεί εφικτός ο διεξοδικός έλεγχος συνταγματικότητας και να μην υπάρχουν τρύπες που θα οδηγήσουν στους αρμόδιους να ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινήσεις, παραπέμποντας την υπόθεση να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Επίσης, με την επιστολή, το υπουργείο είτε απαντήσει, είτε όχι θα βρεθεί μπροστά σε προβλήματα. Αν τελικά δεν απαντήσει θα υπονομεύει την έναρξη ισχύος του νόμου, υπνομεύοντας το δικαίωμα των πολιτών. Αν απαντήσει, οι διευκρινήσεις που θα δώσει θα καταδεικνύουν την προσπάθεια απαξίωσης της ΑΔΑΕ και μεταφοράς ουσιωδών αρμοδιοτήτων σε οντότητες που δεν αποτελούν ανεξάρτητες αρχές και άρα δεν πληρούν τα εχέγγυα.
Τί ζητά ο Ράμμος
Με έγγραφό του προς τον κ.Τσιάρα, ο κ. Ράμμος ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία ενημέρωσης της ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ και την Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης που ισχύει από το Δεκέμβρη του 2022, με τις οποίες (σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, πλέον όχι στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Όργανο.
Ο επικεφαλής της Αρχής ζητά ενημέρωση προκειμένου, όπως τονίζει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν, καθώς πλέον η ΑΔΑΕ δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος ζητά ενημέρωση για το ποιο όργανο και με ποια πρωτόκολλα θα διαβιβάζονται ενδεχόμενα αιτήματα.
Το έγγραφο απεστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η επιστολή
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 § 7 του ν. 5002/2022 «7. Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας γνωστοποιείται η επιβολή του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε.
Για τη γνωστοποίηση του πρώτου εδαφίου υποβάλλεται σχετικό αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), το οποίο διαβιβάζεται στην Ε.Υ.Π. και τη Δ.Α.Ε.Ε.Β..
Η άρση γνωστοποιείται μετά από απόφαση τριμελούς οργάνου, το οποίο αποφασίζει εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από την Ε.Υ.Π., το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος καιτον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε..
Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β., το όργανο αποτελείται από τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994, τον δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.. Του οργάνου προεδρεύει ο ανώτερος ιεραρχικά ή, επί ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος εισαγγελικός λειτουργός. Το όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, με τήρηση απόρρητων συνοπτικών πρακτικών και καταγραφή της γνώμης της μειοψηφίας, εφόσον υφίσταται. Αν απoφασισθεί η ενημέρωση, ο θιγόμενος ενημερώνεται για την επιβολή του περιοριστικού μέτρου και για τη διάρκειά του.
Δεν επιτρέπεται η υποβολή νέου αιτήματος πριν την πάροδο ενός (1) έτους από την υποβολή του προηγούμενου». Δεδομένου ότι από την ως άνω διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της Α.Δ.Α.Ε. του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (Ε.Υ.Π. και Δ.Α.Ε.Ε.Β.) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την Α.Δ.Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας.