Διευρύνονται και εντείνονται οι προσπάθειες αποδολαριοποίσης και μάλιστα από ισχυρές χώρες, καθώς η πολιτική εξαντλητικών οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ -συμπαρασύροντας και την Ευρώπη- τροφοδοτεί αποσυσπειρωτικές τάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα πρωτοβουλία που αναπτύσσουν Ιράν και Ρωσία, προωθώντας τη δημιουργία κρυπτονομίσματος που θα υποστηρίζεται από χρυσό.
Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται για την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, ανέφερε το Vedmosti. Στόχος είναι stablecoin να υποκαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ για πληρωμές, εάν η Ρωσία νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα στο διασυνοριακό εμπόριο. Μια τάση «αποδολαριοποίησης» έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η κυριαρχία του δολαρίου κάνει τις αγορές πιο ακριβές.
Η δυναμική αυτή τροφοδοτεί αποσυσπειωτικές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία, αθξάνοντας το γεωοικονομικό ρίσκο και περιορίζοντας τη διαφάνεια, που συνεπάγεται κατακερματισμό.
Stablecoin με χρυσό
Η Ρωσία και το Ιράν φέρονται να συνεργάζονται για την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, με την ιδέα ότι το “stablecoin” θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ για πληρωμές στο διεθνές εμπόριο.
Οι δύο χώρες που πλήττονται από κυρώσεις θέλουν να εκδώσουν ένα «κουπόνι της περσικής περιοχής» για χρήση σε διασυνοριακές συναλλαγές, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedmosti.
Το σχέδιο είναι να δρομολογηθεί σε έναν ειδικό οικονομικό θύλακα στο Αστραχάν στη νότια Ρωσία, που ήδη διαχειρίζεται ιρανικές εισαγωγές.
Αυτές οι πληρωμές γίνονται συνήθως σε νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ρωσικό ρούβλι και το ριάλ Ιράν.
Ωστόσο, το κοινό έργο θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο όταν η ρωσική αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ρυθμιστεί πλήρως, σύμφωνα με κορυφαίο νομοθέτη της Μόσχας.
Τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Ρωσίας αποδέχθηκε την ανάγκη νομιμοποίησης της κρυπτογράφησης για διεθνείς πληρωμές για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της.
Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που αντλούν την αξία τους από ένα περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός, τα οποία είναι λιγότερο ασταθή σε τιμή από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό προστατεύει τους επενδυτές από άγριες διακυμάνσεις στην ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης.
Τάση αποδολαριοποίησης
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επιταχύνει την ώθησή τους για «απο-δολαριοποίηση” — για να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών τους στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω κινήσεων όπως η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος διεθνών πληρωμών από το SWIFT, από το οποίο έχουν αποκοπεί.
Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει κυρίαρχο ως το κορυφαίο νόμισμα για το εμπόριο και τα συναλλαγματικά αποθέματα, παρόλο που εκτινάχθηκε πάνω από 12% το 2022, τροφοδοτούμενο από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve. Αλλά μια τάση προς την αποδολαριοποίηση έχει αρχίσει, λένε οι αναλυτές, καθώς αυτή η ανατίμηση καθιστά το εμπόριο πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν λιγότερο ισχυρά νομίσματα και καθώς οι χώρες επιδιώκουν να απομακρυνθούν από την έκθεση στις ΗΠΑ.
Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επιταχύνει την ώθησή τους να αποδολαριοποιήσουν – για να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο – το think tank το Jamestown Foundation.
Στόχος τους είναι να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών τους στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω κινήσεων όπως η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος διεθνών πληρωμών στο SWIFT, το οποίο τους απαγορεύεται.
Το πετρογουάν
Η Κίνα, από την άλλη, έχει αρχίσει να πιέζει ώστε το γιουάν να αντικαταστήσει το δολάριο στις πετρελαϊκές συμφωνίες, δεδομένου του αυξημένου εμπορίου της με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η άνοδος του λεγόμενου πετρογιουάν θα μπορούσε να εξαπλώσει την επιρροή του σε όλη την Ασία για τις συναλλαγές αργού.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα άλλο σχέδιο αποδολαριοποίησης. Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να αναπτύξει ένα νέο αποθεματικό νόμισμα με άλλες χώρες BRICS.