Καθώς η ενεργειακή κρίση ταλανίζει την Ευρώπη δοκιμάζοντας την κοινωνική συνοχή και υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, οι αντιφάσεις που αναδεικνύονται στις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες είναι πλέον πρόδηλες. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον αναγκασμένες να αναπτύσσουν παράλληλα ΑΠΕ και ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας θεμελιώδεις προκλήσεις.
Στη Γερμανία, που προωθεί ενεργά την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, με τους Πράσινους να βρίσκονται στην κυβέρνηση, εκατοντάδες πολίτες αντιδρούν κινηματικά στην λειτουργία ορυχείου άνθρακα που θα συνεπαγόταν την καταστροφή του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού Lützerath, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
Καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές προσπαθούν επί του παρόντος να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη ενός ανθρακωρυχείου στη Γερμανία – που συνεπάγεται την καταστροφή του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού Lützerath, η περαιτέρω επιδίωξη ορυκτών καυσίμων σε μια χώρα που φαινομενικά επιδιώκει να τα καταργήσει σταδιακά βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η κύρια δικαιολογία που χρησιμοποιεί η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι το χέρι της χώρας έχει εξαναγκαστεί από το τεράστιο κενό που δημιουργείται από την πολιτική απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα. Υπ αυτό το πρίσμα, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η επιλογή του άνθρακα είναι μια απάντηση στο σημαντικό πρόβλημα της Γερμανίας.
Οι ΑΠΕ θα κυριαρχήσουν… μακροπρόθεσμα
Μακροπρόθεσμα, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σχεδιάζεται να κυριαρχήσουν στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας,
και αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Όπως καταγράφεται στο γράφημα, η παγκόσμια χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισε εκείνη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι το 2027, αυτό προβλέπεται να ανατραπεί, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 38% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 30% από τον άνθρακα.
Η έκθεση, που κυκλοφόρησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι ο πόλεμος οδήγησε τις χώρες «να εκτιμούν όλο και περισσότερο τα οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Αν και ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις μπορεί να επικεντρωθούν αναγκαστικά σε ορυκτές ή πυρηνικές πηγές, το μέλλον φαίνεται πιο πράσινο.
Ένας πρόσθετος παράγοντας σε αυτή τη συνεχιζόμενη αλλαγή που αναφέρεται στην έκθεση ήταν οι «υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας που προέκυψαν από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση» που «κάνουν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πολύ πιο ελκυστικές από οικονομική άποψη».
You will find more infographics at Statista