Προεκτάσεις που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού κρύβει το πόρισμα της Αρχής για τη Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, βάσει του οποίου παραπέμπονται στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα 16 εταιρίες και 26 φυσικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν συγκροτήσει δίκτυο για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πόρισμα που ξεπερνά τις εκατό σελίδες απέστειλε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα αναφορικά με οικονομικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με αντικείμενο που σχετίζεται με τεχνολογικά υλικά.
Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διαβίβασε το πόρισμα, που συντάχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα της υπηρεσίας του και υπό την εποπτεία του, στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, καθώς η εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων πρωτίστως στρέφεται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Tα αδικήματα που διαπιστώθηκαν είναι:
- Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,
- Απάτες κατ΄εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος,
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
- Η έκνομη δραστηριότητα, κατά το πόρισμα, σχετιζόταν με σειρά παράνομων πράξεων, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να εισπράττουν παράνομα και να μην καταβάλουν ΦΠΑ καθώς και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις προς το ελληνικό δημόσιο.
Ήδη, 26 φυσικά πρόσωπα και 16 εταιρίες κατηγορούνται με βάση το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα. Οπως αναφέρεται, οι εμπλεκόμενοι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια με τις οικονομικές απάτες που οργάνωσαν, προσπορίστηκαν 30 εκατ. ευρώ.
Το πόρισμα θα προκαλέσει την άσκηση δίωξης απο την Ευρωπαίκή Εισαγγελία και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τη δράση της Εισαγγελίας που διαθέτει εκπροσώπους και στη χώρα μας.
Auditor’s note: Ξεπλένουν…
Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς η οποία παραπέμπεται όχι στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά στον νεότευκτο θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Στόχος των συγκεκριμένων ενεργειών είναι να δοθεί υπόσταση στον θεσμό, καθώς έτσι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα αποδείξουν ότι σέβονται το ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, λαμβάνοντας σαφείς και εν τις πράγμασι αποστάσεις από προσπάθειες ¨αμφισβήτησης της ιεραρχίας των νόμων και της ανωτερότητας των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου.Παράλληλα, τέτοιες υποθέσεις υπολογίζονται στους δείκτες διαφθοράς και ενισχύουν τους δείκτες διαφάνειας, συμβάλλοντας ενεργητικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης και της βαθμολογίας στους δείκτες ease of doing business. Συνδυαστικά, θα τέτοιες υποθέσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού…