Κινήσεις αναδίπλωσης κάνει η ελληνική πολιτεία στην υπόθεση της δίκης των 24 διασωστών στη Λέσβο, τους οποίους κατηγορεί για εμπόριο ανθρώπων, παράνομη είσοδο στη χώρα και… κατασκοπεία, καθώς η υπόθεση έχει συγκεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και των θεσμών με 84 Ευρωβουλευτές και τον ΟΗΕ να ασκούν παρέμβαση προς υποστήριξη των κατηγορουμένων.
Έκθετες μένουν οι ελληνικές αρχές πριν ακόμη τελειώσει η δίκη των 24άρων διασωστών στη Λέσβο, καθώς υπό το βάρος διεθνούς κατακραυγής αναγκάζονται να αποσύρουν την κατηγορία της κατασκοπείας την οποία Λιμενικό, Αστυνομία και… ΕΥΠ φόρτωσαν στους ήρωες προκειμένου να εκφοβήσουν τους ίδιους και άλλους και να αναστείλουν τη δράση τους.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το Τριμελές Εφετείο Λέσβου, αποσύρει την κατηγορία κατασκοπείας για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό.
Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες.
«Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων», υποστήριξε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.
Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών «χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση».
Η εν λόγω υπόθεση φέρνει στο φως πρακτικές των ελληνικών διωκτικών αρχών κατά της κοινωνίας των πολιτών και απέναντι στην προσπάθεια διάσωσης ανθρώπων, εκθέτοντας παράλληλα διαχρονικά και από το 2018 -και παλαιότερα- τις ελληνικές κυβερνήσεις που διευκόλυναν και εν τέλει πριμοδότησαν τέτοιες τακτικές.
Καθώς η δίκη εξελίσσεται και το κατηγγορητήριο καταρρέει η ελληνική τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατ επέκταση η Ελλάδα ως κράτος, θα αναγκαστούν να λογοδοτήσουν για τις διώξεις αυτές σε διεθνές ακροατήριο…