Επιπλοκές στο Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει να προκαλεί το #QatarGate, με την Ευρωβουλεύτρια Μαρί Αρενά να εξωθείται σε παραίτηση από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η στενή της σχέση με την Εύα Καϊλή και τον Παντσέρι την έχει θέσει στο ραντάρ των διωκτικών αρχών, οι οποίες ερευνούν το σκάνδαλο.
Την οριστική παραίτησή της από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε η βελγίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα των Σοσιαλιστών Μαρί Αρενά. Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.
Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά της έχει συχνά απασχολήσει τα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Το Qatar της παρείχε ταξίδι και διαμονή
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.
Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.