Διαρροές από την ΕΕ καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση -όπως και η μαλταίζικη- υιοθετεί ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία και τους Ρώσους ολιγάρχες στην πράξη, καθώς οι δύο χώρες υπολείπονται στον πίνακα δράσης για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Ελλάδα και Μάλτα υστερούν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, που έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters.
Η διαρροή και ανάδειξη του εγγράφου με τον τρόπο αυτό στόχο έχει να εντείνει τις πιέσεις στις εθνικές αρχές ώστε να ανταποκριθούν. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει την απροθυμία η οποία θα μπορούσε να αποτελεί σαφή ένδειξη αλλαγής βούλησης.
Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής πάγωμα στοιχείων ύψους περίπου 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της κοινότητας. Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Αυστρία έχουν ενημερώσει την Ένωση για πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη.
Συγκριτικά, η Ελλάδα έχει ειδοποιήσει το μπλοκ για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας μόλις 212.000 ευρώ και η Μάλτα 147.000 ευρώ. «Αυτό προκαλεί έκπληξη», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Είτε δεν έχουν πολλά, είτε δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Ή έχουν κάνει κάτι αλλά δεν μας το έχουν επικοινωνήσει αν και είχαν ευκαιρίες».
Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Πάνω από 10 μήνες από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε αυτή τη στιγμή έχει περίπου 1.300 φυσικά πρόσωπα και 120 οντότητες στη μαύρη λίστα, καθώς και ισχύουσες οικονομικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των μέσων ενημέρωσης και της άμυνας.
Η προσοχή της ΕΕ στρέφεται φέτος στο πώς και αν θα κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να τα δαπανήσει για την ανοικοδόμηση Ουκρανία. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και 300 δισ. ευρώ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη.