Σε ανοιχτή σύγκρουση εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σταματήσει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και με παράνομα λογισμικά. Η αυτόβουλη έκδοση γνωμοδότησης από τον Ισίδωρο Ντογιάκο, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος απάντησε με δηκτικό και σκληρό ύφος, ανεβάζοντας έτσι τους τόνους.
Σκληραίνει η σύγκρουση για τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, καθώς ο επικεφαλής της Χρήστος Ράμμος, απάντησε με δήλωσή του στην γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, την οποία χαρακτηρίζει εξωθεσμική, αντισυνταγματική και αποτελεί υπέρβαση εξουσίας.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο Χρήστος Ράμμος, απευθυνόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο και την γνωμάτευσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Συνεπώς, και με δεδομένο ότι το Σύνταγμα φωτίζει την ερμηνεία των νόμων και όχι το αντίστροφο, το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4938/2022, ερμηνευόμενο σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, έχει την έννοια ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο. Η δε απαγόρευση έκδοσης τέτοιας αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχύει a fortiori, εάν, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Επομένως, η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή.»
Auditor’s note: Ο Ντογιάκος πυροβόλησε τα πόδια του
Η τοποθέτηση αυτή δεν αμφισβητεί μόνο την γνωμάτευση, αλλά αποδομεί τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο χρεώνει υπέρβαση εξουσίας κατά τρόπο που καθίσταται μάλιστα αντισυνταγματικός. Συνδυαστικά, η προσέγγιση του Χρήστου Ράμμου βγάζει θεσμικά οφσάιντ τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ σκιαγραφεί, μεν, δεν αποδίδει όμως σε καμία περίπτωση πολιτικά κίνητρα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προλειαίνοντας το έδαφος για ακόμη σκληρότερη κόντρα σε πολιτικό επίπεδο.
Νωρίτερα, στις εξελίξεις είχε παρέμβει με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον Ισίδωρο Ντογιάκο να τον συλλάβει, παραιτούμενος από την βουλευτική ασυλία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο κ. Ντογιάκος είχε δεχθεί έντονη κριτική για παρέμβασή του με την οποία απειλούσε εμμέσως πλην σαφώς τους εκδότες και δημοσιογράφους που επικρίνουν την ελληνική Δικαιοσύνη με ελέγχους. Νωρίτερα, είχε προσπαθήσει με έρευνα που ο ίδιος διέταξε να εντοπίσει την πηγή των διαρροών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Ταυτόχρονα ανέθεσε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο την έρευνα για το ίδιο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Η πολιτική διάσταση
Πολιτικά, η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανεβάζει τους τόνους σε μια υπόθεση η οποία βρισκόταν -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- σε μιντιακή αποδρομή, προσφέροντας χώρο και καύσιμη ύλη στην αντιπολίτευση για να ανεβάσει τους τόνους. Βέβαια, οι παρεμβάσεις από τον Ισίδωρο Ντογιάκο δεν ισοδυναμούν με παρεμβάσεις από την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργούν όμως κλίμα και αίσθηση, Παράλληλα, η κυβέρνηση επιτυγχάνει να μεταφέρει την αντιπαράθεση για το σκάνδαλο σε άλλο γήπεδο, ήτοι μεταξύ της Δικαστικής εξουσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής, ώστε να είναι σε θέση να εγκαλέσει την αντιπολίτευση για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.
Στην πραγματικότητα, όμως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει προσπαθήσει -σε κάθε στάδιο- να παρεμποδίσει και να εκτροχιάσει την έρευνα της ΑΔΑΕ.
Η κυβέρνηση, έχει δρομολογήσει την αντικατάσταση έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει. Αν το πετύχει θα μπορέσει να “απενεργοποιήσει” πρακτικά τον Χρήστο Ράμμο, μπλοκάροντας τις πρωτοβουλίες του εκ των έσω. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς για να πετύχει τον διορισμό νέων μελών στην ΑΔΑΕ η κυβέρνηση χρειάζεται έγκριση από τα 3/5 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, την οποία δεν διαθέτει. Με δεδομένη την άρνηση της ΚΙΝ.ΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ και ΚΚΕ, ο μόνος που μένει είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος.