Σκληρή κριτική από διευρυμένο μέτωπο δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τις δίκες διασωστών μεταναστών και την πρακτική της αποσάθρωσης των ΜΚΟ και της επίθεσης στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολτών, ακόμα και στους ίδιους τους μετανάστες.
Ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη δικάζει για σοβαρότατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 25 χρόνια θα βρεθούν σήμερα συνολικά 24 κατηγορούμενοι, 89 Ευρωβουλευτές υπογράφουν επιστολή στήριξης και διαμαρτυρίας. Το μέτωπο, όμως, διευρύνεται με τη συμμετοχή και media, όχι μόνο αριστερών ή διεθνών, όπως οι “ευαίσθητοι” New York Times και ο επιλεκτικός Economist, αλλά και μέσων όπως το σκληρό Βήμα, του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Το ζήτημα δεν περιορίζεται στη δίκη των 24, που θα είναι 23, καθώς η μία εξ αυτών, η Σάρα Μαρτίνι – η μία από τις δύο κολυμβήτριες από τη Συρία που έγιναν παγκοσμίως γνωστές καθώς κατάφεραν να φτάσουν κολυμπώντας στη Λέσβο – δεν θα παρευρίσκεται στο δικαστήριο και αυτό γιατί της έχεις απαγορευθεί η εκ νέου είσοδος στην Ελλάδα. Η ίδια έχει πολλές φορές αιτηθεί την άρση της απαγόρευσης εισόδου ώστε να έρθει στο δικαστήριο και να αναφερθεί σε όλες αυτές τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.
Το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά στις πρακτικές της αστυνομίας και του λιμενικού Σώματος να χαρακτηρίζουν διακινητή όποιον διασώζει μετανάστες στη Θάλασσα και τους μεταφέρει σε ελληνικό έδαφος. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό λιμενικό σώμα έχει πιαστεί on camera να κάνει push-backs στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να διακόψει τη χρηματοδότησή του. Οι ελληνικές αρχές εμπλέκονται σε σειρά σκανδάλων, από push-backs στη θάλασσα και ανατροπές οχημάτων στον Έβρο, μέχρι κακοποίηση μεταναστών. Γι’ αυτά ακριβώς τα σκάνδαλα εξωθήθηκε σε παραίτηση ο επικεφαλής της Europol, μετά από την ολοκλήρωση έρευνας και την σύνταξη πορίσματος από την OLAF, την υπηρεσία που σήμερα ερευνά -μεταξύ άλλων- την Εύα Καϊλή και το #QatarGate.
Η εμπλοκή ακόμα και του Βήματος, του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, στην υπόθεση, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αλλαγή της κυρίαρχης αντίληψης για το ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά, η στάση του Βήματος θα μπορούσε να εξεταστεί ως προς τα κίνητρα και την παράλληλη ατζέντα, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί μιντιακά, πολιτικά και επιχειρηματικά. Καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές και το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό πολώνεται έντονα -με δυναμική ακραίας πόλωσης- η τοποθέτηση ενός ισχυρού μέσου ενημέρωσης σε γραμμή προάσπισης των ανθρώπων που διέσωσαν μετανάστες, αποτελεί -αν μη τι άλλο- ισχυρή δήλωση. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν πρόκειται γα ad hoc επιλογή ή για συνολική στάση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη λάθος πλευρά της ιστορίας
Το δημοσίευμα πάντως, που βρίσκεται και στην πρώτη σελίδα του site είναι διεξοδικό και αναδεικνύει το δράμα των ανθρώπων, την επιθετική πολιτική των αρχών και την κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα συμβάντα καταγράφονται το 2018! Τότε τα media μιλούσαν για μαζικές συλλήψεις και αποσάθρωση δικτύου διακινητών…
Η Γκρέις Ο’ Σάλιβαν και άλλοι 88 ευρωβουλευτές συνυπογράφουν κοινή επιστολή, στην οποία ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες που βαρύνουν σήμερα τους 24 διασώστες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη καλούν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Ο Μπίντερ λέει ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη από το εξωτερικό. «Αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα, εγώ θα καταδικαστώ», λέει. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επικαλούμαι την ισχύ του δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η ζωή των συγκεκριμένων μεταναστών έχει γίνει μάλιστα και ντοκιμαντέρ στο Netflix… ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή κατά της Ελλάδας.