Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Τουρκία, μετά από τις αρκετά έντονες τελευταίες σεισμικές δονήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο.
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο να μην έχει κορυφώσει η σεισμική δραστηριότητα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αρκετές ώρες μετά την πρώτη δόνηση των 4,9R στη Λέσβο που σημειώθηκε το Σάββατο. Ο νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μόλις πέντε χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 7 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός στη Λέσβο έκανε, με δηλώσεις του νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.
Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα». Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Επιφυλακτικός παραμένει και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στις 7 Ιανουαρίου στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ μετά τη νέα δόνηση των 4,8 Ρίχτερ εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας: «Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις” τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867. “Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί” κατέληξε.