Με την ενεργειακή κρίση παγκόσμια να κινείται σε πολύ λιγότερο ανησυχητικά επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενους μήνες και την κατάσταση να είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά και πολλούς δείκτες μάκρο σε Ευρώπη και Αμερική να δείχνουν βελτίωση ευρύτερα, οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κινούνται ανοδικά και το πρώτο 10ήμερο του νέου έτους.
- Υποχώρηση ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμός και ανεργία, δίνουν τον τόνο
- Σε πολύμηνα υψηλά οι διεθνείς δείκτες
- Κλείνουν την ψαλίδα της πτώσης λόγω πολέμου οι αγορές
- Μπροστά στην πρόκληση της υπέρβασης το Χρηματιστήριο
- Αύξηση τζίρου στο Χ.Α., αναβαθμισμένες οι προοπτικές
Οι αγορές συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά τους συνδαιτυμόνες, με τους αγοραστές να είναι στο «τιμόνι» οριοθετώντας τις εξελίξεις, ήδη αρκετοί διεθνείς δείκτες έχουν καλύψει ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης πτώσης που είχαν κάνει λόγω του πολέμου και κινούνται στο να κλείσουν το… ρήγμα που άνοιξε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και υπάρχουν κίνδυνοι και αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες στις αγορές, φαίνεται πως μπαίνουν στο νέο έτος με μια σαφή διάθεση ανατιμολόγισης και επαναζυγίσματος αποτιμήσεων, θέσεων και προοπτικών, με focus στα νέα δεδομένα και την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν σύντομα τα σενάρια ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν σταδιακά πολιτική στα επιτόκια.
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα
Την περασμένη εβδομάδα, οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και οι θετικές εξελίξεις στο θέμα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, πυροδότησαν νέα άνοδο, με τις αγορές να κάνουν ράλι την Παρασκευή, ημέρα που το Χ.Α. είχε αργία λόγω των Θεοφανίων.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο, επίδοση χαμηλότερη του Νοεμβρίου (256.000 θέσεις εργασίας) και των εκτιμήσεων της αγοράς. Ένα άλμα στο εργατικό δυναμικό και η συγκράτηση της αύξησης των μισθών υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αρχίζει να κινείται με τον τρόπο που ήλπιζε η Federal Reserve, δηλαδή να έλθει η προσφορά και τη ζήτηση για εργαζόμενους σε καλύτερη ισορροπία, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στην ζώνη του κοινού νομίσματος σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο και ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters «έβλεπαν» να τρέχει στο 9,7%. Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προέρχεται από τη μείωση στις ενεργειακές τιμές, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του δομικού πληθωρισμού αυξήθηκαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή σε υψηλά 7μήνου, ενώ με ράλι άνω του 2% έκλεισαν και οι δείκτες της Wall Street.
Το θετικό κλίμα διατηρήθηκε και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με τις ευρωπαϊκές αγορές να διευρύνουν το ανοδικό τους σερί, ενώ θετικά συνδράμει στην ευρύτερη ψυχολογία αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό… ρολάρισμα, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.
Η εικόνα των αγορών
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που την Παρασκευή έκλεισε με τις καλύτερες εβδομαδιαίες του επιδόσεις σε πάνω από εννέα μήνες, σήμερα είχε νέα άνοδο σε ποσοστό 0,88% κλείνοντας στις 448,35 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,25% και έκλεισε στις 14.792,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 6.907,36 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε με μικρά κέρδη 0,33% στις 7.724,94 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 25.385,09 μονάδες με άνοδο 0,81%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.694,90 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%.
Στη Wall Street, στις 20:20 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και οι τρεις δείκτες καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2%, στο +1,01% και στις 3.934 μονάδες κινείται ο… βαρύς S&P 500, ενώ ο Dow Jones κερδίζει 145 μονάδες ή +0,43% στις 33.774 μονάδες.
Κοντά στο ρεκόρ των 973 μονάδων πλέον το Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έβγαλε σημαντικές άμυνες το 2022 έχοντας άνοδο 4,08% όταν κορυφαίοι διεθνείς δείκτες είχαν μεγάλη πτώση, κινείται πολύ καλά και το νέο έτος. Μάλιστα, στις πέντε έως τώρα συνεδριάσεις του 2023 το Χ.Α. δεν έχει δει πτώση, με το Γενικό Δείκτη πλέον να βρίσκεται κοντά στο να κάνει νέες υπερβάσεις. Φαίνεται πως στο Χ.Α. έχουν ξεκινήσει δειλά πονταρίσματα με φόντο την – μεσοπρόθεσμη – αλλαγή του επενδυτικού προφίλ της χώρας, η οποία θα έρθει με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,33%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,61%, o Mid Cap +2,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,81%. Παράλληλα, προοδευτική αύξηση σημειώνουν οι συναλλαγές, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Από τα 63,12 εκατ. ευρώ της περασμένης Πέμπτης και τα 57,44 εκατ. ευρώ της Τετάρτης, σήμερα ο τζίρος της αγοράς εκτοξεύτηκε στα 143 εκατ. ευρώ, με τα 66,71 εκατ. ευρώ σε πακέτα, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ στη Μυτιληναίος.
Πιο αναλυτικά, ο επενδυτικός όμιλος Fairfax εξαγόρασε 2,7 εκατ. μετοχές της Μυτιληναίος που αντιπροσωπεύουν το 1,9% του συνόλου των μετοχών του, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει προ μερικών εβδομάδων, για την απόκτηση άνω του 5% στην ελληνική εισηγμένη. Το πακέτο έγινε στα 18,50 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι με discount έναντι της τιμής της μετοχής το ταμπλό, που έκλεισε σήμερα στα 20,18 ευρώ με πτώση 1,08%.
Παρά τα μεγάλα πακέτα λοιπόν, ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ανήλθε στα 76,29 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη επίδοση και μαρτυρά την αφύπνιση ισχυρών διεθνών «παικτών». Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα θετικά έκλεισε στις 962,84 μονάδες με άνοδο 1,20%, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το υψηλό των 973,27 μονάδων που είχε βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.340,56 μονάδες με άνοδο 1,31%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.453,47 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 3,54% που ήταν και το υψηλό ημέρας, κλείνοντας στις 701,66 μονάδες!