Σταδιακή αποκατάσταση των ελλείψεων φαρμάκωσν στην αγορά από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά προέβλεψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, ανακοινώνοντας παράλληλα την πλήρη δέσμη μέτρων που έχει συμφωνηθεί και υλοποιείται για την σταθεροποίηση.
Ως δυναμικό πρόβλημα περιέγραψε ο Έλληνας υπουργός Υγείας τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται και στην Ελλάδα, λόγω της έξαρσης των εποχικών ιώσεων σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνεί σταδιακά και από τα μέσα Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για σταθεροποίηση της αγοράς, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι μέτρα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η όξυνση του φαινομένου θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μη-τήρησης του αναγκαίου -που προβλέπεται από τον νόμο- αποθέματος φαρμάκων από πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο απαγόρευση “παράλληλων” εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, η οποία διευρύνθηκε τον Νοέμβριο, σε πρωτόγνωρα επίπεδα, καταδεικνύοντας την οξύτητα της κρίσης. Επίσης ξεκίνησαν έλεγχοι σε φαρμακευτικές εταιρίες, για να διαπιστωθεί αν είχαν τηρήσει απόθεμα ζήτησης τριών μηνών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Περαιτέρω, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. Διευκρίνισε όμως ότι το μέτρο δεν αφορά τα Μη-Συνταγοφραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) για τα οποία υπάρχει επάρκεια και δυνατότητα υποκατάστασης από γενόσημα.
Σε σχέση με τα αναπνευστικά – αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν τα έχει η ελληνικη φαρμακοβιομηχανία.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ο κ. Πλεύρης τόνισε πως γίνονται διορθώσεις τιμών που δεν θα επωμιστούν οι πολίτες.
«Παγκόσμιο πρόβλημα»
«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και οφείλονται καί λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών και σκευασμάτων το οποίο πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.
Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών , της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών δηλώσεων. Χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες δραστικές ουσίες η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25% έως 40% περισσότερη, πράγμα που δείχνει ότι παρά τη μειωμένη παραγωγή η χώρα μας έχει φροντίσει και έχει επάρκεια σε αυτά τα σκευάσματα και γι’ αυτό υπήρξε και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, λόγω της αύξηση των λοιμώξεων»,
είπε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και όλες οι χώρες της ΕΕ. (…) Η χώρα μας έχει την τύχη ότι έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή που μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα αντίστοιχων δραστικών ουσιών με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης.
«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα πρωτίστως τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής», συμπλήρωσε.