Ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,5 -2 δις. Ευρώ αναμένεται να ολοκληρώσει ο ΟΤΕ μέχρι το 2023 ενώ μέχρι το 2026 οι επενδύσεις θα φτάσουν στα 3 δισ. Πρόκειται για την πλήρη κάλυψη με Fiber της ελληνικής επικράτειας και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο όμιλος.
Ο ΟΤΕ προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH. “Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία”, επισήμανε ο κ. Τσαμάζ στη Γεν. Συνέλευση του ομίλου το καλοκαίρι του 2022.
Σχετικά με την κινητή τηλεφωνία, ο κ. Τσαμάζ σχολίασε ότι “η υπεροχή μας είναι αναμφισβήτητη”, σημειώνοντας ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, η COSMOTE θα αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80% και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχεδόν 100%.
Η συνδρομητική τηλεόραση Cosmote TV έχει καταγράψει αύξηση 10% των συνδρομητών για το 2022. Τέλος, σχετικά με τα έργα ICT, ο κ. Τσαμάζ εστιάζει στις προσπάθειες ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου του Οργανισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Γενικότερα, σχετικά με τη διεύρυνση του λειτουργικού κόστους του οργανισμού, έπειτα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές, ο όμιλος είναι και ώριμος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την άνοδο του κόστους λειτουργίας ,τονίζοντας ότι είχε προβεί, πριν από την κλιμάκωση της κρίσης, σε ενέργειες ελαχιστοποίησης των συνεπειών, υποστηρίζοντας ότι “δεν θα επηρεαστούν πολύ τα αποτελέσματα”.
Τι συμβαίνει με την μετοχή
Η μετοχή του ΟΤΕ είχε εξαιρετική τεχνική εικόνα μέχρι και το γ’ τρίμηνο 2022 και αποτελούσε έναν από τους στυλοβάτες του ελληνικού χρηματιστηρίου σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο από την έναρξη του δ’ τριμήνου και μετά, η μετοχή έχει μπει σε μία μάλλον σταθεροποιητική φάση (sic) και δεν δείχνει να μπορεί να ακολουθήσει ανοδικά τα υπόλοιπα blue chips. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ξένων οίκων είτε γιατί δεν θεωρούν ότι θα έχουν κάποια υψηλή μερισματική απόδοση είτε γιατί εκτιμούν ότι οι επενδύσεις του ομίλου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ταμειακές ροές του.
Όμως εσχάτως- και εν μέσω ήπιων ρευστοποιήσεων και καθήλωσης της μετοχής στα επίπεδα των 14 ευρώ- έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι ενδέχεται η Deutsche Telekom να ζητήσει την έξοδο της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών (delisting). Ωστόσο, δεν υπάρχουν βάσιμες και τεκμηριωμένες πληροφορίες που να υποστηρίζουν την φήμη αυτή.