Σε καθεστώς συναγερμού τίθενται διαδοχικά χώρες, η μία μετά την άλλη και ιδιαίτερα στη Δύση, καθώς η Κίνα αλλάζει mode και περνά στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την απελευθέρωση των ταξιδιών. Αν και οι επιδημιολόγοι και οι αρμόδιοι φορείς δεν φαίνεται να ανησυχούν, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν διαρκώς μέτρα, στοχεύοντας τους Κινέζους ταξιδιώτες, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Πεκίνου.
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος δημιουργίας νέου γεωοικονομικού μετώπου της Δύσης -κυρίως- με την Κίνα, καθώς η απόφαση του Πεκίνου να κηρύξει τη νίκη κατά του Covid και να άρει μέτρα και περιορισμούς, επιτρέποντας ελεύθερα τις μετακινήσεις, έχει προκαλέσει νέα έξαρση του ιού. οι χώρες η μία μετά την άλλη επιβάλλουν περιορισμούς στην είσοδο Κινέζων, ζητώντας αρνητικά τεστ covid.
«Η Κίνα και ο κινεζικός λαός σίγουρα θα κερδίσουν την τελική νίκη ενάντια στην επιδημία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η People’s Daily, στο κύριο άρθρο, αντικρούοντας την κριτική για τη σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλώσεων από το καθεστώς, στα τέλη του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η αντίδραση των άλλων χωρών φαίνεται ότι δεν είναι μονοδιάστατη αλλά βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα εσωτερικών και εξωγενών παραγόντων.
Auditor’s note: Γεωοικονομικός πόλεμος
Το σκηνικό που δημιουργείται αποκλειστικά με την Κίνα δίνει την αίσθηση προσπάθειας απομόνωσης της Κίνας. Τα κίνητρα για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολλά, αποσπασματικά ή και σε συνδυασμό.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Πεκίνου – Ουάσιγκτον και οι γεωοικονομικές διαστάσεις που προσλαμβάνει. Ταυτόχρονα, η Κίνα κινείται σταθερά , σε συνεργασία με τη Ρωσία, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης αντιδυτικού άξονα, που θα αμφισβητήσει το status quo του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργώντας εναλλακτικές που δεν θα υπόκεινται στον κεντροποιημένο έλεγχο των δυτικών χωρών, όπως αυτός επιβάλλεται μέσα από το SWIFT και τη συνεργασία αρχών και κυβερνήσεων σε υπερεθνικούς οργανισμούς.Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τον τρόπο που το Πεκίνο αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα και το ενδεχόμενο να αντιδράσεις.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι, καθώς η Ευρώπη βιώνει ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Η προοπτική εκτίναξης της τουριστικής ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες, τροφοδοτώντας αλυσιδωτές αυξήσεις και υπονομεύοντας προσπάθεια αντιμετώπισης.
Παρ’ όλα αυτά, γεγονός παραμένει ότι οι ανησυχίες για την ακρίβεια και αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχει το Πεκίνο αμφισβητείται σταθερά. Τα γραφεία τελετών έχουν αναφέρει αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς και διεθνείς ειδικοί υγείας προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα φέτος. Ωστόσο, επισήμως, η Κίνα έχει αναφέρει έναν μικρό αριθμό θανάτων από COVID μετά την ανατροπή της πολιτικής και έχει μειώσει τις ανησυχίες για μια ασθένεια που προηγουμένως προσπαθούσε να εξαλείψει με καραντίνα και εξαντλητική απομόνωση, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος είχε χαλαρώσει τα μέτρα
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας ταυτόχρονων ξεσπασμάτων του Covid-19 και των εποχικών ιώσεων. Τούτων δοθέντων, η μαζική εισροή τουριστών από την Κίνα θεωρείται ότι θα επέτεινε
Η αντίδραση του Πεκίνου
Η Κίνα έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στις αποφάσεις ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαίτηση για τεστ COVID στους πολίτες της, λέγοντας ότι είναι παράλογες και στερούνται επιστημονικής βάσης.
Η Ιαπωνία έγινε η τελευταία χώρα που επέβαλε τεστ COVID πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά από παρόμοια μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας και άλλων.
Αξιωματούχοι υγείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν μια συντονισμένη απάντηση στις αφίξεις από την Κίνα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτιμούν τα τεστ COVID πριν από την αναχώρηση για επισκέπτες από την Κίνα.
Η Κίνα, που έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας στα τέλη του 2019, θα σταματήσει να απαιτεί από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να απαιτείται από τους επιβάτες που φθάνουν να υποβάλλονται σε τεστ πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια τους.
Τα δεδομένα
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με Κινέζους επιστήμονες την Τρίτη εν μέσω ανησυχίας για την ακρίβεια των δεδομένων της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση και την εξέλιξη της επιδημίας.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είχε προσκαλέσει τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα για την αλληλουχία των ιών και να μοιραστούν δεδομένα για νοσηλεία, θανάτους και εμβολιασμούς.
Ο ΠΟΥ θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες αργότερα, πιθανότατα σε μια ενημέρωση της Τετάρτης, είπε ο εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος είπε νωρίτερα ότι το πρακτορείο αναμένει μια “λεπτομερή συζήτηση” σχετικά με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές στην Κίνα και παγκοσμίως.
Τον προηγούμενο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν είχε λάβει δεδομένα από την Κίνα σχετικά με νέες νοσηλείες για COVID μετά τη μετατόπιση της πολιτικής του Πεκίνου, ωθώντας ορισμένους ειδικούς στον τομέα της υγείας να αμφισβητήσουν εάν μπορεί να κρύβει την έκταση της επιδημίας.
Η Κίνα ανέφερε πέντε νέους θανάτους από COVID-19 για την Τρίτη, σε σύγκριση με τρεις την προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 5.258, που είναι πολύ χαμηλός για τα παγκόσμια πρότυπα.
Αλλά ο απολογισμός πιστεύεται ευρέως ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Η βρετανική εταιρία δεδομένων υγείας Airfinity είπε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πιθανότατα πεθαίνουν κάθε μέρα από τον COVID.
Υπήρχαν χαοτικές σκηνές στο νοσοκομείο Zhongshan της Σαγκάης όπου ασθενείς, πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι,
έσπευσαν για χώρο την Τρίτη σε γεμάτες αίθουσες ανάμεσα σε αυτοσχέδια κρεβάτια, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αναπνευστήρες οξυγόνου και έπαιρναν ενδοφλέβιες σταγόνες.