Να επανατοποθετήσει τις εκλογές μετά το πρώτο και εντός του δευτέρου τριμήνου επιχειρεί με διαρροές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συντηρώντας τη χώρα σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα τροφοδοτούνται νέα σενάρια εξελίξεων από φήμες για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.
Μετά τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές του 2023, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Όπως τονίζουν, «ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».
Μετά από τη σύσκεψη στο Μαξίμου ανακοινώθηκε και η παραίτηση και παράδοση της έδρας από τον βουλευτή Θέμη Χειμάρα, μετά από οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίσης στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπως γίνεται στην αρχή κάθε χρονιάς, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του επόμενου διαστήματος:
- Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία
- Ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανα τομέα ώστε όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μην χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου
- Βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη 4ετία με έμφαση στην αύξηση των μισθών, όπως περιέγραφε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός
- Η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί
- Η κατάρτιση προγράμματος περιοδειών του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών.
Οι προϋποθέσεις
Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες για πρόωρες εκλογές εντός του Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας τον αρχικό σχεδιασμό για κάλπες Απρίλιο ή Μάιο.
Στόχος του Μαξίμου είναι να δώσει το στίγμα ότι θα υλοποιήσει το πλήρες πακέτο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει πριν προκηρύξει εκλογές. Το μήνυμα αυτό θέτει στο πλάνο πολιτικού σχεδιασμού ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως
- η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για μια ακόμη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης,
- η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης
- η πώληση μεριδίων του ΤΧΣ σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς -ή κατ ελάχιστον- η αναπόδραστη δρομολόγηση της διαδικασίας
Σε πολιτικό επίπεδο, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται ότι εκτιμά ότι την Άνοιξη θα έχει εμπεδωθεί το θετικό κλίμα στην οικονομία, με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και θα έχουν επιτευχθεί στόχο προκήρυξης και υλοποίησης μεγάλων έργων, Δεδομένης της υπεραπόδοσης του στόχου στα έσοδα το Μαξίμου ετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο παροχών προς χαμηλά εισοδήματα, στο πλαίσιο της νέας στόχευσης που ενέκρινε το Eurogroup.
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη περίοδος για να ψηφίσουν οι συνταξιούχοι και οι ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς για την ολοκλήρωση παρεμβάσεων.
Γεωπολιτικά, η όσο το δυνατόν παράλληλη πορεία με την Τουρκία, στο ζήτημα των εκλογών, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τους κινδύνους που γεννά το οξυμένο πολιτικό κλίμα.
Αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια κινούνται εντός του Απριλίου. Η 2α και η 9η Απριλίου είναι δύο πιθανές ημερομηνίες που μπορεί να στηθούν κάλπες. Η πρώτη θεωρείται ιδανική από πολλούς καθώς μόλις μία ημέρα πριν θα έχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί για την Πρωταπριλιά.
Η ημερομηνία
Υπ’ αυτό το πρίσμα, πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου θεωρούνται… ιδανικές καθώς είναι πριν από το Πάσχα και πολλοί θα το συνδυάσουν με την πασχαλινή έξοδο, αυξάνοντας τη συμμετοχή.
Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται και από τις διαρροές για τον διάλογο Μητσοτάκη – Κουτσούμπα στο προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια ανταλλαγής των καθιερωμένων ευχών την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί, όταν ο γγ του ΚΚΕ τον ρώτησε πότε θα πάμε σε εκλογές, απάντησε: «Μετά τον Απρίλιο, μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά, είναι όλα ανοιχτά», είπε.
Συνεπώς πιθανότητες έχει και η 26η Μαρτίου, μία ημέρα μετά την εθνική εορτή, με το εορταστικό κλίμα των ημερών να είναι για πολλούς το καλύτερο για να πάνε οι πολίτες στις κάλπες.
Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται εάν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν κάπου τον ελληνικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Τουρκία να γίνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου, αντί του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο σχεδιασμός του κ. Ερντογάν δεν επηρεάζει τα ελληνικά πράγματα.