Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης βρίσκονται πλέον οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο, καθώς το ράλι δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση επιτοκίων και η προδιαγραφόμενη παγκόσμια ύφεση, προκαλούν κρίσεις χρέους αποσταθεροποιούν τις οικονομίες των χωρών αυτών.
Μπροστά παγκόσμια γεωοικονομική κρίση, που θυμίζει σε πολλά την κρίση των ασιατικών τίγρεων, αλλά μετά την επίθεση των κερδοσκόπων στο ταϋλανδέζικο Μπαχτ.
Υψηλό δημόσιο χρέος… αυξανόμενα επιτόκια
Σε όλο τον κόσμο, το αυξανόμενο χρέος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος απειλεί την επιδίωξή τους για βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ 70 και 85% του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών είναι σε ξένο νόμισμα.
Μέχρι στιγμής το 2022, περίπου το 90% των χωρών έχουν δει τα νομίσματά τους να υποτιμούνται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με τα επιτόκια να αυξάνονται απότομα, η κρίση χρέους ασκεί τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά, ειδικά σε ευάλωτες χώρες με ανεπαρκείς επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.
Καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν απρόθυμες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια. Ως αποτέλεσμα, αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία, ενώ οδηγούνται αναπόδραστα σε χρηματοοικονομικές κρίσεις.