Κεντρικό θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση έχει καταστεί πλέον η έλλειψη φαρμάκων, με τις ελλείψεις να μην επηρεάζουν άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά τα ιδιωτικά φαρμακεία και τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό να “πετάει τη μπάλα στην εξέδρα” επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες ακόμα στους πολίτες για “στοκάρισμα” ντεπόν…
Τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με στοιχεία του ο ΕΟΦ, καθώς σύμφωνα με λίστα που έχει δώσει στη δημοσιότητα καταγράφονται ελλείψεις 232 φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφού το ζήτημα τέθηκε στη δημόσια σφαίρα και από το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), εν τέλει ανακοίνωσε δέκα μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης, έχοντας προηγουμένως από τον Νοέμβριο απαγορεύσει τις εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα.
Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε, τώρα, ότι έχει στείλει επιστολή στην Κομισιόν και στην αρμόδια Επίτροπο ζητώντας στήριξη και την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ δημοσίως υποστηρίζει πως πρόκειται για
Οι ελλείψεις
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στο τέλος Δεκεμβρίου έλειπαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα διαφόρων τύπων.
Για τα 76 από αυτά έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.
Μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν από την ελληνική αγορά περιλαμβάνονται συνολικά 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα. Σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 προϊόντα.
Ενδεικτικό της τάσης είναι πως οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 φάρμακα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182 προϊόντα.
Απαγόρευση εξαγωγών και 10 ακόμη μέτρα
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει από τον Νοέμβριο απαγορεύσει στις εξαγωγές φαρμάκων, ενώ σφράγισε και δύο φαρμακαποθήκες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μεγάλη καθυστέρηση και αφού το πρόβλημα επιδεινώνεται σταθερά, ανακοίνωσε 10 μέτρα.
Με αφορμή την ίδια σύσκεψη, οι εκπρόσωποι της εγχώριας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας έκαναν γνωστό πως ο κλάδος επιχειρεί να καλύψει τα κενά που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.
Οι λόγοι των ελλείψεων και τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά των ιδιωτικών εταιριών όμως δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Euro2day αι το iatronet το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε χθες πως οι ελλείψεις δεν παρατηρούνται σε νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
«Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έγινε γνωστό πως από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα.
«Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια», σημειώνεται.