Διακυμάνσεις αντίστοιχες του ψυχολογικού προφίλ του Έλον Μασκ καταγράφει η περιουσία του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο -πλέον- καθώς τα επιχειρηματικά ρίσκα που αναλαμβάνει και οι εριστικές θέσεις του προκαλούν αναταράξεις και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές των εταιριών του.
Ο συνδυασμός της αλλαγής του οικονομικού και γεωοικονομικού τοπίου και τα ασύμμετρα ρίσκα που αναλαμβάνει ο Έλον Μασκ, σε μια περίοδο μείωσης της όρεξης για ανάληψη κινδύνων προκάλεσαν σε sell-off διαρκείας στη μετοχή της Tesla, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του στην εταιρία για να χρηματοδοτήσει το Twitter, που αναγκάστηκε να εξαγοράσει έναντι 44 δισ., αν και επιχείρησε να μειώσει την τιμή ή να υπεκφύγει της συμφωνίας.
Το timeline της περιουσίας του Μασκ
Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter και ιδρυτής της Tesla ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πέτυχε να συγκεντρώσει περιουσία άνω των 200 δισ. δολαρίων, τον Ιανουάριο του 2021. Ο πρώτος που το πέτυχε ήταν ο Τζεφ Μπέζος.
Ωστόσο τώρα ο Έλον Μασκ, κατάφερε κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος. Να χάσει 200 δισ. δολάρια από τον πλούτο του.
Ο 51χρονος Μασκ, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται στα 137 δισ. δολάρια εν μέσω σφυροκοπήματος στις μετοχές της Tesla.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η περιουσία του είχε φτάσει στο απόγειό της στις 4 Νοεμβρίου του 2021, αγγίζοντας τα 340 δισ. δολάρια.
Παρέμενε έως και πριν από λίγες εβδομάδες ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, για να πάρει τελικά τη θέση του ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH.
Η περιουσία του Μασκ…
Ο Μασκ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Tesla, της αυτοκινητοβιομηχανίας με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο και της επιχείρησης πυραύλων SpaceX, η οποία έχει ως πελάτη την NASA.
Ο Μασκ κατέχει περίπου το 13% της Tesla, σύμφωνα με κανονιστικά έγγραφα του Δεκεμβρίου 2022.
Κατέχει επίσης περίπου 279 εκατομμύρια ασκήσιμα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών από τη μεγάλη διανομή του 2018.
Η SpaceX αποτιμάται, με βάση τη χρηματοδότηση που έλαβε τον Ιούνιο του 2022, στο πλαίσιο της οποίας αποτιμήθηκε σε περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ κατέχει το 42,2% της εταιρίας μέσω καταπιστεύματος, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2022 στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών.
Η αξία μειώνεται κατά 15% για να ληφθούν υπόψη οι τυπικές εκπτώσεις για την προσέλκυση επενδυτών στη δευτερογενή αγορά.

Τον Απρίλιο του 2022 ο Μασκ κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022. Υπολογίζεται ότι κατέχει περίπου το 79% της εταιρίας με βάση εξωτερικούς επενδυτές που αποκαλύφθηκαν τον Μάιο του 2022.
Η αξία του βασίζεται στην τιμή προσφοράς του και προσαρμόζεται για την απόδοση του δείκτη Solactive Social Media.
Περίπου οι μισές από τις μετοχές της Tesla του Μασκ είχαν ενεχυριαστεί ως εγγύηση για την εξασφάλιση προσωπικών χρεών, σύμφωνα με τη δήλωση πληρεξουσίου της εταιρίας το 2022.
Το μέγιστο επιτρεπόμενο δάνειο βάσει αυτής της συμφωνίας δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 25% της αξίας αυτών των μετοχών, σύμφωνα με την κατάθεση, και το 25% των ενεχυριασμένων μετοχών έχει αφαιρεθεί από την κατοχή του για να ληφθεί υπόψη το πιστωτικό όριο. Ο Μασκ είπε το 2019 ότι ορισμένες από τις μετοχές του στο SpaceX είχαν επίσης ενεχυριαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Περιλαμβάνεται, επίσης, μια υποχρέωση που αντικατοπτρίζει τις υπολογιζόμενες δεσμεύσεις μετοχών της SpaceX και άλλο χρέος που σχετίζεται με τη διαφορά μεταξύ μετρητών που υπολογίζεται ότι ο Μασκ χρειάστηκε να αγοράσει το Twitter και τα μετρητά που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή.
Κλυδωνισμοί στην Tesla
Τον Οκτώβριο του 2021 η Tesla, είδε την κεφαλαιοποίησή της να σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ., εντασσόμενη έτσι στο κλαμπ τεχνολογικών γιγάντων, όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet (Google). Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα της καλύπτουν ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς αυτοκινήτου.
Ερχόμενοι στο σήμερα όμως οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του εδάφους που τις χώριζε από την Tesla στην ηλεκτροκίνηση. Με τον ανταγωνισμό να οξύνεται και τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη στην παγκόσμια οικονομία, η εταιρεία προσφέρει στους καταναλωτές στις ΗΠΑ έκπτωση 7.500 δολαρίων στα δύο δημοφιλέστερα μοντέλα της, ενώ φέρεται να ετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Σανγκάης.
Οι μετοχές της Tesla βυθίστηκαν κατά 65% μέσα στο 2022, ενώ ο Μασκ πούλησε πάρα πολλές από τις μετοχές του. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg το μερίδιό του στη SpaceX αξίζει 44,8 δισ. δολάρια, ενώ στην Tesla έχει αξία 44 δισ. δολαρίων.
Βέβαια ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ανησυχίες για την Tesla και έχει αποδώσει τις αναταράξεις στις αγορές και τη συρρίκνωση της περιουσίας στην πολιτική επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed.
«Η Tesla αποδίδει καλύτερα από ποτέ» έγραψε στις 16 Δεκεμβρίου στο Twitter. «Δεν ελέγχουμε τη Federal Reserve. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ».
Το στοίχημα του Twitter
Ο Μασκ, όμως, είναι απασχολημένος με το Twitter, καθώς μετά την εξαγορά του απέλυσε το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου και τους περισσότερους γενικούς διευθυντές, ενώ επιχειρεί να δημιουργήσει πρόσθετες πηγές εσόδων βάζοντας συνδρομητικά πακέτα και να μειώσει τα κόστη απολύοντας το 70% του προσωπικού.
Ο Μασκ, που είχε υπολογίσει στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών για την εξαγορά του Twitter φαίνεται ότι είχε υποσχεθεί άμεσες αποδόσεις και πλέον το δίκτυο ταλανίζεται.
Η συμπεριφορά του Μασκ, καθώς και ο ανταγωνισμός με τις άλλες του εταιρίες, ανάγκασαν πολλές εταιρίες αυτοκινήτων να αναστείλουν και να επανεξετάσουν τα διαφημιστικά τους προγράμματα.
Πλέον, ο Μασκ είναι αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς σε δημοσκόπηση που ο ίδιος προκάλεσε οι χρήστες του Twitter του ζήτησαν να αποχωρήσει από τη διοίκηση της εταιρίας, χωρίς να έχει προτείνει αντικαταστάτη. Εν τέλει, ο Μασκ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει όταν βρει κάποιος που να μπορεί να τον αναπληρώσει…