Σε τροχιά ολικής επαναφοράς βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με τη Βενεζουέλα και τον Νίκολας Μαδούρο, καθώς επισήμως η αντιπολίτευση άδειασε τον Χουάν Γκουαιδό, ψηφίζοντας την Παρασκευή κατά της ανανέωσης της θητείας της μεταβατικής του κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έβαλε τέλος στην προσωρινή κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό την Παρασκευή, ψηφίζοντας κατά της ανανέωσης της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ στρατηγικής του, η οποία απέτυχε να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Παράλληλα, στις 3 Ιανουαρίου καταφθάνει στη Βενεζουέλα το πρώτο ευρωπαϊκό κρουαζιερόπλοιο μετά από 15 χρόνια, σηματοδοτώντας την ταχεία και πλήρη επαναπροσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Νίκολας Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει διεθνή καμπάνια αναγνώρισης τους τελευταίους μήνες συμμετέχοντας εκ νέου σε Συνόδους Κορυφής.
Auditor’s note: Ο Μαδούρο σε θέση ισχύος
Η προσπάθεια επανεξισορρόπισης της διεθνούς αγοράς ενέργειας, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και παράλληλα να μην εγκαταλείψει τον περιβαλλοντικής μετάβασης. Αν και το Ιράν θα ήταν πιο πρόσφορο έδαφος και λόγω απόστασης, αλλά η προσέγγιση με τη Ρωσία και η σκλήρυνση της στάσης της Τεχεράνης απέναντι στη Δύση, υπονόμευσαν τις προοπτικές αυτές.Υπ’ αυτό το πρίσμα, η αναγκαιότητα αναπλήρωσης της προσφοράς ορυκτών καυσίμων που χάνεται από τη Ρωσία καθίσταται επιτακτική, για τη διασφάλιση της επιβίωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ο Μαδούρο, όμως, γνωρίζει τη δυναμική αυτή, όπως άλλωστε και το Ιράν. Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι… εύκολες.
Επίσης, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο Μαδούρο όταν οδηγήθηκε σε διεθνή απομόνωση αναγκάστηκε να δώσει γη και ύδωρ στον Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτές της στρόφιγγες και να μην καταρρεύσει. Τα τετελεσμένα που δημιούργησε ο εναγκαλισμός αυτός αναμένεται να αποτελέσουν προκλήσεις για την σχέση της ΕΕ με τη Βενεζουέλα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βενεζουέλα έχουν επιδεινωθεί, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητστοτάκη αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης του πρέσβη στο Καράκας, με αποτέλεσμα ο νέος να μην επιδώσει ποτέ διαπιστευτήρια στον Μαδούρο. Στο μεταξύ, εκδηλώθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, αλλά η ακαμψία της ελληνικής κυβέρνησης τις κατέστησε… άκαρπες.
Το άδειασμα του Γκουαϊδό
Η πρόταση για την κατάργηση της παράλληλης κυβέρνησης πέρασε από τον δεύτερο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίαςστην Εθνοσυνέλευση που ηγείται η αντιπολίτευση. Οι βουλευτές τριών εκ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του σχήματος του υπηρεσιακού προέδρου και της προσωρινής κυβέρνησής του με 72 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές.
Από τις 5 Ιανουαρίου, η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ορισμένες από τις αρμοδιότητές του Γκουαϊδό, κυρίως για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του, έργο που δεν είναι απολύτως σαφές ότι θα μπορέσει να φέρει εις πέρας.
“Αν ο Μαδούρο δώσει εντολή να με συλλάβει, θα είμαι εδώ”, δήλωσε ο Γκουαϊδό στη νομοθετική συνεδρίαση μέσω διαδικτυακής μετάδοσης.
Η διάλυση της κυβέρνησης του Γκουαϊδό σηματοδοτεί το τέλος μιας άκαρπης προσπάθειας για την προώθηση της αλλαγής του καθεστώτος που ξεκίνησε το 2019, όταν ο ίδιος διεκδίκησε τον μανδύα του νόμιμου ηγέτη της χώρας.
Από το spotlight στο ημίφως
Το εγχείρημά του τον έφερε στην παγκόσμια σκηνή και σε εμφανίσεις όπως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και ως προσκεκλημένο στην ομιλία “State of the Union” του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, αφού απέτυχε να αποκτήσει τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας και να τηρήσει την υπόσχεσή του να εκδιώξει γρήγορα τον Μαδούρο, η δημοτικότητά του άρχισε να μειώνεται.
Ο Γκουαϊδό έχει χάσει την υποστήριξη όλων των ξένων κυβερνήσεων εκτός από λίγες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείπουν την αναγνώρισή του και τους νεοεκλεγέντες αριστερούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική να προχωρούν στην αποκατάσταση των δεσμών με τον Μαδούρο. Στο εσωτερικό, η υποστήριξή του μεταξύ της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί σε μικρότερες ομάδες και στο κόμμα Λαϊκή Θέληση, του οποίου ήταν παλαιότερα μέλος.
Χάνουν τα λεφτά και τα πασχάλια
“Οι σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ και την Αγγλία μας είπαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η υπεράσπιση των περιουσιακών στοιχείων θα διατηρηθεί”, προειδοποίησε ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα, μέλος της Λαϊκής Θέλησης, ενός από τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό.
Η απόφαση μπορεί να “επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες επιτυχίας των προκριματικών εκλογών για την επιλογή του ενιαίου προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης”, προειδοποίησε ο νομοθέτης Μπιάτζιο Πιλιέρι κατά τη διάρκεια της συζήτησης