Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ευρώπη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Αντιλαμβανόμενη τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η Τουρκία επιχειρεί να καρπωθεί γεωοικονομικά οφέλη, αναβαθμιζόμενη σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου και εναλλακτική οδός εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες πλούσιες σε πόρους στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Κατά τη διάρκεια τριμερούς συνόδου κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Τουρκμενιστάν, η Άγκυρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει δίκτυα για την διανομή αερίου από το Τουρκμενιστάν δυτικά μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
Από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του, το Τουρκμενιστάν αγωνίστηκε για ουδετερότητα, στηριζόμενο στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του. Η κεντροασιατική χώρα αναζητά σταθερά νέες εξαγωγικές αγορές. Η απόφαση της Ευρώπη να περιορίσει δραστικά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία αποτελεί σαφές άνοιγμα.
Ωστόσο, για να μπορέσει το αέριο από το Τουρκμενιστάν να διοχετευθεί στις ευρωπαϊκές αγορές θα χρειαστεί η δημιουργία νέων υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι η προοπτική επίτευξης δεν είναι άμεση. Επιπλέον, το Κρεμλίνο δεν πρόκειται κα καλοδεχθεί τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα στον μετασοβιετικό χώρο, όπως έχει δείξει πολλές φορές. Επίσης, όντας σημαντικός εμπορικός εταίρος για το Τουρκμενιστάν, η Μόσχα διαθέτει ικανό μοχλό πίεσης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αν αποφασιστεί η εδραίωση ενεργειακών σχέσεων της ΕΕ με το Τουρκμενιστάν, μέσω Τουρκία, τότε θα υποβαθμιστεί ο αναδυόμενος ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος, ενώ η γεωοικονομική σχέση της Τουρκίας θα ενισχυθεί, διαφοροποιώντας έτι περαιτέρω την ισορροπία δυνάμεων με την Ελλάδα.