Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την επισύνδεση του τηλεφωνικού του κέντρου από το 2016 κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, βάζοντας έτσι στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιδιώκοντας την αναψηλάφηση του σκανδάλου της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.
Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος και αιχμή την ουσιαστικά αδιερεύνητη έως τώρα υπόθεση των «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του στον Περισσό.
Το ζήτημα συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ αφορά τόσο την τρέχουσα κυβέρνηση όσο και την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει το αίτημα.
Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται από την κυβέρνηση ως προσπάθεια επανεστίασης του ενδιαφέροντος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο έκλεισε εσπευσμένα χωρίς να κληθούν καίριοι μάρτυρες και με τη συσκότιση των πορισμάτων της Επιτροπής υπό τη σκιά του απορρήτου που επέβαλε η κυβέρνηση.
Το σχετικό αίτημα, που υπέβαλε εκ νέου στις 8 Νοεμβρίου προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Αθ. Μπούρα, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Μ. Συντυχάκης, έχει υποστηριχθεί εγγράφως τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια των δύο συγκεκριμένων κομμάτων να αμβλύνουν την έντονη κριτική που τους έχει ασκήσει το ΚΚΕ επειδή «έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για έξι ολόκληρα χρόνια».
Από τον Περισσό επισημαίνουν πως το νέο «αίτημα κρίθηκε αναγκαίο καθώς μέχρι τώρα δεν έχει κληθεί στην επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας ούτε ένας από τους μάρτυρες που έχει προτείνει το ΚΚΕ, οι οποίοι μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση που αφορά την παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος».
Στην επιστολή του ο κ. Συντυχάκης σημειώνει κατ’ αρχήν την ανάγκη σε μια νέα συνεδρίαση «να διερευνηθούν τα ζητήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές σύμφωνα με τα αιτήματα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και να κληθούν οι σχετικοί προτεινόμενοι από αυτά μάρτυρες».
Ποιούς βάζει στο κάδρο
Ζητεί, ωστόσο, και την πρόσκληση τουλάχιστον 16 προσώπων για την υπόθεση που αφορά ειδικά τον Περισσό. Ειδικότερα, ζητείται να κληθούν σε ακρόαση: από την ΑΔΑΕ ο πρώην πρόεδρος της ολομέλειας, Χρ. Ζαμπίρας, και εννέα μέλη των ομάδων ελέγχου της Αρχής για τις συνακροάσεις – υποκλοπές εις βάρος του ΚΚΕ, από την εισαγγελία οι τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών εις βάρος του ΚΚΕ (Γ. Νούλης, Βάια Ακριβού, Χ. Μαστοραντωνάκης), τρία πρόσωπα από την Κρατική Ασφάλεια που ενήργησαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του ΚΚΕ (Ι. Στούκας, Β. Μπερτάνος, Αθ. Πράπας), «καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει κατά τη διαδικασία ως αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής».
Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ
«Υποστηρίζουμε το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ», αναφέρουν στη δική τους επιστολή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ιδιαίτερης θεσμικής σημασίας η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ», σημειώνουν από την πλευρά τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Είτε με την ευκαιρία αυτής της συνεδρίασης είτε σε παράλληλη διαδικασία και πιθανώς εντός Ιανουαρίου, αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα δημοσιεύματα που φέρουν παρακολουθούμενο από την ΕΥΠ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Σε ένα δεύτερο στάδιο, η Κουμουνδούρου αναμένεται να ζητήσει ειδική συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής με θέμα τις δημοσκοπήσεις.