Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και στις χώρες του Καυκάσου, καθώς ο οικονομικός πόλεμος με τη Δύση προκάλεσε δύο μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, τα οποία προκάλεσαν τη μετάλλαξη των οικονομιών και ενδυνάμωσαν το μακρύ χέρι της Μόσχας στην περιοχή.
Πλέον, ενδεχόμενος επαναπατρισμός των Ρώσων μεταναστών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα των χωρών της περιοχής.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου έχουν περάσει από πολλά κύματα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή – συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων, λουκέτα πολυεθνικών επιχειρήσεων στη Ρωσία, και η αποσύνδεση της Μόσχας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT – οδήγησε στο πρώτο κύμα μεταναστών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία, πολλοί από τους οποίους απασχολούνταν επικερδώς και μπορούσαν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Το δεύτερο κύμα ήρθε μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για «μερική κινητοποίηση» για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια.
Ανάπτυξη powered by… Russia
Η μετανάστευση αύξησε τη ζήτηση των καταναλωτών και την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες του Νοτίου Καυκάσου, οδηγώντας σε βελτιωμένες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Το δεύτερο κύμα οδήγησε επίσης σε σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και αυτών των χωρών, καθώς οι επιχειρήσεις εργάζονται για να παρακάμψουν
Ρωσικές κυρώσεις με τη δημιουργία δεσμών με τις γειτονικές οικονομίες.
Οι Ρώσοι φέρνουν πληθωρισμό
Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την εισροή Ρώσων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων του πληθωρισμού και των τιμών των ακινήτων.
Οι μετανάστες δύναμη επιρροής
Ενδεχόμενος επαναπατρισμός των μεταναστών θα δημιουργήσει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση και η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στις οικονομίες αυτών των χωρών, ίσως για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Για να αποφύγουν τις παγίδες που συνοδεύουν την οικονομική αλληλεξάρτηση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν αγωνιστεί για ουδετερότητα και διαφοροποίηση των δεσμών,
ενώ η Γεωργία έχει επιλέξει μια φιλοδυτική ατζέντα.