Προσπάθεια να κερδίσουν – και με το παραπάνω – όλη τη χθεσινή ζημιά κάνουν οι διεθνείς αγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που είναι η προτελευταία του 2022. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με το γερμανικό DAX να επανέρχεται πάνω από τις 14.000 μονάδες με άνοδο κοντά στο 1%, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,68% στις 430 μονάδες.
- Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas στήριξαν τις 920 μονάδες
- Κρατάει το +3% το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο
- Με απώλειες από 8% έως 20% οι περισσότερες ξένες αγορές το 2022
Στη Wall Street μετά τις χθεσινές, απρόσμενα μεγάλες πιέσεις όπου και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν άνω του 1% με φόντο τις ανακοινώσεις για την ανεργία, σήμερα Πέμπτη, κερδίζουν όλο το χαμένο έδαφος. Ο Dow Jones επανέρχεται πάνω από τις 33.000 μονάδες με δυναμική, καθώς διαπραγματεύεται πάνω και από τις 33.200 μονάδες με άνοδο άνω του 1%, ο S&P 500 κερδίζει 1,75%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται άνω του 2,50%.
Βεβαίως, ό,τι κι αν γίνει στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, που είναι οι δύο τελευταίες του έτους, το γενικό συμπέρασμα είναι πως το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές, εν μέσω ξεσπάσματος πολέμου, πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που κλόνισε χώρες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ολόκληρες ηπείρους, μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, προβλήματα στις μεταφορές και κλιματική αλλαγή.
Κατάσταση και προοπτικές
Εύλογα οι αγορές βγήκαν από τη μακροχρόνια… νιρβάνα και το… τυφλό bull market που βίωναν σχεδόν από το 2009 και για πρώτη φορά άρχισαν να προβληματίζονται αναφορικά με τη βιωσιμότητα αυτής της «τρελής» ανόδου που είχε φέρει ρεκόρ ιστορικών υψηλών και αποτιμήσεις πέρα από κάθε προηγούμενο.
Το στοίχημα, πάντως, της πορείας των αγορών παραμένει ανοιχτό και η έκβαση αβέβαιη. Μόνο το μέλλον θα δείξει που θα… κάτσουν οι αποτιμήσεις και οι αγορές και αν έχει μπει τέλος στο παγκόσμιο πάρτι, ή αν τα χρηματιστήρια θα επανέλθουν, όπως πολλάκις έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας σχεδόν το σύνολο των αναλυτών, που αναγκάστηκαν να ξανά-αναθεωρήσουν τα… δόγματα, τις νόρμες και τις σταθερές που πίστευαν ότι ισχύουν στις αγορές.
Η λογική των αγορών
Οι αγορές ποτέ δεν κάνουν αυτό που αναμένουν οι πολλοί, ποτέ δεν επιβεβαιώνουν το… εύκολο και το εύλογο, κάτι που απέδειξαν περίτρανα με την «επιστροφή» τους τόσο μετά τον οικονομικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2018, όσο και μετά από όλες τις άλλες μικρές και μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, με πρώτιστη την παγκόσμια πανδημία Covid-19 που εμφανίστηκε τέτοιες ημέρες πριν από τρία χρόνια.
Κόντρα στο διεθνές κύμα ο Γενικός Δείκτης
Πάντως, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βγάζουν το 2022 με σημαντικές απώλειες από 9% έως 32%, ενώ αντίθετα το Χ.Α. αυτονομήθηκε θετικά, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. Σε επίπεδο έτους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Dow Jones καταγράφει πτώση σε ποσοστό 9,6%, ο S&P 500 χάνει 20,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στην κορυφή των απωλειών με -35%.
Η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Αντιθέτως, το Χ.Α. παρά τη διόρθωση της Πέμπτης, κρατάει κέρδη 3,08% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 2022, ο τραπεζικός είναι στο +10,37%, ο Mid Cap διορθώνει σε ποσοστό 5,63%, ενώ ο FTSE 25 κερδίζει 3,71%.
Στην προτελευταία συνεδρίαση του έτους, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 920,82 μονάδες με μικρή διόρθωση 0,32%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ, επίδοση που – τηρούμενων των αναλογιών και των ημερών – δεν είναι πολύ κακή. Παράλληλα, παρά την πτώση του Γ.Δ., το ταμπλό ήταν μοιρασμένο με 55 ανοδικές και 59 πτωτικές μετοχές.