Ο καλός καιρός φαίνεται ότι σώζει την παρτίδα στην Ευρώπη για φέτος, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν, με το φυσικό αέριο να κινείται κοντά στα χαμηλά 7 μηνών και το πετρέλαιο να υποχωρεί, αμβλύνοντας τις πιέσεις.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βελτιώνονται και οι προοπτικές, καθώς εκεί η πρόοδος είναι περιορισμένη και συνήθως ανεπαρκής. Το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης είναι η απώλεια ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και πλέον η έλλειψη προβλεψιμότητας για την πορεία των τιμών ενέργειας. Συνδυαστικά, το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ λιγότερο φιλικό κάτι που δεν αποτυπώνεται στις τιμές της ενέργειας αλλά στη μείωση των εξαγωγών.
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και μέσα Ιανουαρίου, λειτουργούν κατευναστικά στις ανησυχίες για ενεργειακά ελλείμματα.
Με την πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων LNG στην Ευρώπη να υπερβαίνει τα συνήθη για την εποχή επίπεδα και τις θερμοκρασίες επίσης, οι βραχυχρόνιες προοπτικές είναι θετικές. Αν σε αυτό προστεθεί η κινητικότητα στο μέτωπο της Ουκρανίας που δημιουργεί προσδοκίες για εξομάλυνση της -ήδη ενδημικής για την ΕΕ- σύγκρουσης εκεί, καλλιεργούνται προσδοκίες -όπως αποτυπώνονται στην έρευνα της IPSOS- για την οριοθέτηση της σύρραξης και την αποκλιμάκωση της το 2023.
Ο καιρός
Ο ήπιος καιρός και οι ισχυροί άνεμοι θα μειώσουν την πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης το νέο έτος, με τις θερμότερες θερμοκρασίες να εξαπλώνονται ακόμη και στους Σκανδιναβούς.
Με υψηλό τους 16 βαθμούς Κελσίου, η Φρανκφούρτη θα είναι περισσότερο από 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.
Το Ελσίνκι θα είναι 6,2 βαθμούς υψηλότερα από τον κανόνα το Σάββατο, ενώ η Μασσαλία θα φτάσει τους 17,5 βαθμούς καθώς η νότια Ευρώπη συνεχίζει να απολαμβάνει έναν ήρεμο χειμώνα.
Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αυτό θα μειώσει την πίεση στα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης,
τα οποία δοκιμάστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου από το πρώτο κρύο του χειμώνα.
Ο ρόλος των ΑΠΕ
Το παραγόμενο δυναμικό από τις ανεμογεννήτριες αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Στη Γερμανία, αναμένεται να φτάσει στο υψηλό των 42.280 μεγαβάτ την Τετάρτη, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 48.663 μεγαβάτ που σημειώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.
Ήπιες αναμένονται οι συνθήκες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον καιρό να προβλέπεται υγρός και θυελλώδης καιρό ενόψει της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Met Office.
Σε αυτό το ευνοϊκό κλίμα, οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη έπεσαν την Τρίτη, υποχωρώντας για έβδομη συνεδρίαση.