Μπορεί ο τόπος να χτυπήθηκε σκληρά το 2021 από τη μεγάλη πυρκαγιά, όμως ενάμιση χρόνο μετά, θαρρείς και η φύση έχει κάνει ένα πρώτο… συμμάζεμα, έχει βγάλει τις δικές της άμυνες, έχει αλλάξει την εικόνα της μαυρίλας, μολονότι οι μεγάλες πληγές θα πάρουν χρόνια για να κλείσουν.
Όσο τρομερή κι αν είναι η απώλεια, ο χρόνος και η «δίψα» για ζωή και επιστροφή, είναι αυτά που κάνουν έναν τόπο να κοιτάξει μπροστά, στην επόμενη ημέρα. Αυτό κάνει και όλη η Βόρεια Εύβοια μετά τη μεγάλη καταστροφή, αυτό κάνει με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού.
Η προσπάθεια των τοπικών φορέων και των εκλεγμένων εκπροσώπων να αναδείξουν τον τόπο τους και να δηλώσουν παρών στην επόμενη ημέρα, είναι συγκινητική, αποτελεσματική και αξιέπαινη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, των ξενοδόχων και των υπολοίπων φορέων, να αναδείξουν τις ομορφιές και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού να καθίσταται ολοένα και πιο ανερχόμενος τουριστικός προορισμός όχι μόνο για τις γνωστές ιαματικές πηγές και τα «θαυματουργά» νερά, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές, τα μοναστήρια, τις περιπατητικές διαδρομές, αλλά και το πανέμορφο Τελέθριο όρος, που είναι η καλύτερη «πίστα» για 4Χ4 στην Ελλάδα.
Μια περιήγηση στην Αιδηψό και στην Ιστιαία, συνομιλώντας με την τοπική κοινωνία, τους απλούς ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους αλλά και τους εκλεγμένους για να ηγηθούν στην προσπάθεια αναστήλωσης, μαρτυρά μια τεράστια αλλαγή. Όσο μεγάλη κι αν είναι η καταστροφή, η ζωή πάντα νικάει.
Διαρκής αναβάθμιση
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιος, αλλά εκπλήσσει ευχάριστα με το νέο του πρόσωπο. Το τελευταίο διάστημα έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα πνοής, με ορατή την εικόνα αναβάθμισης, ενώ πολλά ακόμα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Κοντζιάς.
Μετά τις γιορτές θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας του μυθικού Ηρακλή, για να αναβιώσει το μύθο, ότι τη δύναμη που αντλούσε μετά από κάθε άθλο, την όφειλε στα ιαματικά λουτρά. Σειρά έχει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Λουτρών, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, ενώ έπονται κι άλλα σημαντικά έργα.
Υψηλή πληρότητα έως το Νοέμβριο
Οι προσπάθειες όλων των τοπικών φορέων για την «ανάσταση» της περιοχής και τη φυγή προς τα εμπρός με νέο πρόσωπο και αναβαθμισμένη εικόνα, είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και οι πληρότητες που πέτυχαν ειδικά φέτος, όπου η σεζόν «τράβηξε» όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θοδωρής Ρουμελιώτης, φέτος η καλοκαιρινή σεζόν παρατάθηκε μέχρι και τον Νοέμβρη, φέρνοντας χαμόγελα στην περιοχή, καθώς οι πληρότητες ξεπέρασαν το 70%.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, οι πληρότητες τα φετινά Χριστούγεννα ξεπέρασαν το 50-60%, όπως και την Πρωτοχρονιά, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Στην αυξημένη τουριστική κίνηση συνέβαλε και το Evia Pass. Όσον αφορά την προσέλευση από το εξωτερικό, μεγάλο αριθμό επισκεπτών προσελκύει ο θερμαλιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, με γκρουπ προσκυνητών να καταφθάνουν από Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια για να περιηγηθούν στα μοναστήρια της περιοχής.
Γεγονός είναι ότι, τα γνωστά από την αρχαιότητα ιαματικά νερά με τις ευεργετικές τους ιδιότητες, έχουν καθορίσει την ιστορία του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, ωστόσο η διάσημη αυτή λουτρόπολη φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα να μετατραπεί σε προορισμό ευεξίας για όλη την οικογένεια, στα πρότυπα διάσημων λουτροπόλεων όπως είναι το Κάρλοβυ Βάρυ της Τσεχίας ή το Evian της Γαλλίας.
Στην εμπειρία των spa έρχονται να προστεθούν η πεζοπορία, διαδρομές στο βουνό με 4Χ4, επισκέψεις στα μοναστήρια, εξορμήσεις στα όμορφα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία και οι πλούσιες γευστικές εμπειρίες, με την παραδοσιακή κουζίνα και τις αυθεντικές συνταγές.
Η «αδελφοποίηση» με το Βόλονταρ της Ρουμανίας
Ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού έχει παραδοσιακά καλές και «αδελφοποιημένες» σχέσεις με την πόλη Βόλονταρ (Voluntari) της Ρουμανίας. Η σύνδεση των δύο περιοχών είναι μεγάλη, αρκεί να τονιστεί πως από τους 55.000 κατοίκους της ρουμανικής πόλης, περίπου οι 17.000 έχουν επισκεφτεί την Ιστιαία και την Αιδηψό. Η σχέση έγινε ακόμη πιο θερμή, το καλοκαίρι του 2021 όταν στις μεγάλες φωτιές, Ρουμάνοι εθελοντές ήρθαν και συνέδραμαν καταλυτικά στην κατάσβεση, μέσα από συγκινητικές και άκρως αποτελεσματικές προσπάθειες.
Πρόσφατα, στις 19 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα μια πολύ όμορφη γιορτή στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, με την παρουσία περισσότερων από 5.000 άτομα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Δεν ήταν όμως ένα οποιοδήποτε δέντρο.
Και τούτο διότι το δέντρο προήλθε από τα Καρπάθια της Ρουμανίας το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο από τον κ. κ. Dragos Gabriel Zisopol, Πρόεδρο των Ελλήνων της Ρουμανίας και μέλος του ρουμανικού κοινοβουλίου, υπογράφοντας με αυτό τον τρόπο τη στενή και μακρά φιλία μεταξύ των δύο περιοχών. Το 14 μέτρων δέντρο μεταφέρθηκε από τη Ρουμανία με ειδικό φορτηγό και από τις 19 Δεκεμβρίου κοσμεί την ανακαινισμένη πλατεία Ιστιαίας, ενώ φιλοξενεί πάνω από 60.000 λαμπιόνια.
Παρόντες στην περίσταση ήταν πάνω από 70 Ρουμάνοι πολίτες, πολλοί εξ αυτών πυροσβέστες που είχαν συμμετάσχει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2021, οι οποίοι ήλθαν σε αυτή την ευχάριστη περίσταση με τις οικογένειές τους. Παράλληλα, Ρουμάνοι εθελοντές οποίοι μαγείρεψαν και πρόσφεραν τα τοπικά εδέσματα στο κόσμο καθώς και μικρά παιδιά από τη Ρουμανία που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους.
Όλοι μαζί τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα ελληνικά και ρουμανικά, αντάλλαξαν τις «κουζίνες» τους κι έστειλαν αισιόδοξες ευχές για τις ημέρες των εορτών. Στην εκδήλωση συμμετείχε η πολιτική και πολιτειακή αρχή μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και πολλοί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και τοπικοί παράγοντες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοντζιάς επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το 2016, ξεκινήσαμε την δράση “Πολιτιστικές συναντήσεις στην καρδιά της Ελλάδας” και κάναμε μια συνεργασία με την πρεσβεία της Αυστρίας. Την επόμενη χρονιά ήρθαμε σε επαφή και με την πρεσβεία της Ρουμανίας. Λίγο μετά, προσκλήθηκα εκεί και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για ουσιαστική επικοινωνία.
Η γνωριμία μου με τον Dragoş Gabriel Zisopol, μέλος της Ακαδημίας του Βουκουρεστίου, βουλευτή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, ήταν καθοριστική τότε, μιας και αναπτύχθηκε φιλία μεταξύ των δύο λαών, με έμπρακτη βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών το 2021».
Ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε πως «παρά την τεράστια καταστροφή που η Βόρεια Εύβοια υπέστην ενάμιση χρόνο πριν, εξακολουθεί να παραμένει όρθια και να προχωρά μπροστά, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου της αλληλεγγύης και της ελπίδας, όπως το ονομάσαμε, είναι μία μεγάλη γιορτή και σηματοδοτεί μία μεγάλη αναγέννηση. Γιατί αξίζει να φωτίζεις το αφήγημα του τόπου σου και να προσφέρεις την αναγέννηση του».
Την ίδια ώρα, στην πλατεία της Ιστιαίας έχει στηθεί ένα πραγματικό εορταστικό πάρκο, με παράπλευρες εκδηλώσεις όπως πατινάζ στον πάγο, αλλά και το Christmas Cinema, που προβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, αγαπημένες οικογενειακές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δημαρχείου.
Κεντρικό συμπέρασμα από το οδοιπορικό μας στην Ιστιαία και στην Αιδηψό; Ότι όταν οι άνθρωποι αγαπούν και πονάνε τον τόπο τους, μπορούν να τον σηκώσουν, όσο… μαύρα κι αν δείχνουν τα πράγματα, όπως έδειχναν στην περιοχή μετά τη μεγάλη φωτιά. Η Βόρεια Εύβοια, η Ιστιαία και η Αιδηψός, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα φυγής προς τα εμπρός, μέσα από σκληρή δουλειά, αγάπη και πίστη.