Αδιαφανής παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς ο Ζελένσκι αναπτύσσει κινητικότητα αλλά διατηρεί την επιθετική ρητορική, ενώ ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις αλλά επιμένει στους βομβαρδισμούς. Καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αναπόδραστο αδιέξοδο η λύση αναμένεται από εξωτερικούς παράγοντες, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν πολυεπίπεδη και -πολλές φορές- αντιφατική δράση και τον Ερντογάν να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες.
Κινητικότητα που μπορεί να καταδεικνύει πρόθεση για διαπραγματεύσεις παρατηρείται τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα, με τις δύο πλευρές όμως να απέχουν ακόμα από το τραπέζι, τις μάχες να συνεχίζονται και τους βομβαρδισμούς να παραλύουν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στόχευε εκ νέου τη Δύση, αυτή τη φορά για το ρόλο της στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος που κλιμακώνει την ρητορική κατά των Δυτικών είπε πως «δυστυχώς η Δύση το μόνο που έχει κάνει είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις και δεν έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Ria Novosti, ο Ερντογάν συμπλήρωσε: «Εμείς ως Τουρκία αναλάβαμε αυτόν τον ρόλο. Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα».
Την ίδια στιγμή, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος για διαπραγμτεύσεις, χωρίς όμως να δίνει ενδείξεις συμβιβασμού και υπαναχώρησης.
Διάγγελμα Ζελένσκι
«Σκοτεινή και δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για την γενναία στάση που κρατούν απέναντι στον «εισβολέα», εν συνεχεία εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να «κρύψει» τις απώλειές της μέσα από την προπαγάνδα και τα πυραυλικά χτυπήματα.
Παρόλα αυτά ο ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν.
Το timeline των εξελίξεων
Η Ουκρανία φέτος γιόρτασε τα Χριστούγεννα με βάση το δυτικό ημερολόγιο στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου όπως έκανε στο παρελθόν, μαζί με τους Ρώσους. Διαφοροποίηση που όμως εξάτμισε τις όποιες ελπίδες Χριστουγεννιάτικης Εκεχειρίας.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν και απευθύνθηκε στο Κογκρέσο. Τα αποτελέσματα του ταξιδιού δεν είναι ακόμα σαφή. Ο Ουκρανός πρόεδρος πήρε δεσμεύσεις για στήριξη και προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στους Ρεπουμπλικάνους, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συνέβη…
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι έγινε κοινωνός του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του Τζο Μπάιντεν.
Προηγουμένως, ΗΠΑ και Ρωσία είχαν δύο γύρους συνομιλιών στην Τουρκία, ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή φυλακισμένων, με τη Μόσχα να απελευθερώνει μια Αμερικανίδα αθλήτρια και την Ουάσιγκτον έναν έμπορο όπλων.
Υπ αυτό το πρίσμα, η ρητορική του Ζελένσκι στο εσωτερικό θα μπορούσε να είναι ουσιωδώς διαφοροποιημένη από τη διεθνή του προσέγγιση. Η μυστική διπλωματία άλλωστε είναι συνήθως αποδοτικότερη.
Έτοιμος για διαπραγματεύσεις ο Πούτιν
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.
“Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας”,
δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.
“Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται”, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Κρεμλίνο λέει ότι θα πολεμήσει έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, ενώ το Κίεβο λέει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από όλη την επικράτειά του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.