Νέες διαστάσεις που παραπέμπουν ακόμα και σε κατασκοπικό θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση παράτασης της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, καθώς η Εισαγγελία του Βελγίου περιέλαβε στο αιτιολογικό της πρότασής της και το ενδεχόμενο απαγωγής της Ευρωβουλεύτριας από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ.
Κίνδυνο απαγωγής της Εύας Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ που δρουν στις Βρυξέλλες διέκρινε ο Εισαγγελέας που αιτήθηκε στο δικαστήριο την παράταση της κράτησης της Ελληνίδας Ευρωβουλεύτριας για έναν ακόμη μήνα.
Η Εισαγγελία του Βελγίου είχε εξ αρχής επισημάνει τον κίνδυνο φυγής της Εύας Καϊλή, ενώ κατηγορείται και για προσπάθεια καταστροφής στοιχείων, που συνιστά επίσης λόγο προφυλάκισης, Από την άλλη πλευρά. οι δικηγόροι της τέως αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην πρότασή τους δέχονται βραχιολάκι, κατ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση τηλεφώνου.
Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που μπορεί να αμφισβητηθεί, αποδέχεται το αιτιολογικό της Εισαγγελίας, ανανγωνρίζοντας έτσι την Εύα Καϊλή ως πρόσωπο με εξαιρετική σπουδαιότητα και βαρύτητα στην υπόθεση, που η απελευθέρωσή της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις. Αν και οι αιτιάσεις για το ενδεχόμενο απαγωγής της Εύας Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ μοιάζουν παρατραβηγμένες, εν τούτοις η ανάδειξή τους στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας από τις βελγικές αρχές καταδεικνύουν -ενδεχομένως- το εύρος της υπόθεσης και τους συστημικούς κλυδωνισμούς που θα μπορούσε να προκαλέσει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή διαρρέουν σε όλους τους τόνους ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια είναι πρόθυμη και συνεργάζεται με τις αρχές, παρέχοντας πληροφορίες και… ονόματα. Βέβαια, επίσήμως, η ίδια αρνείται ότι γνώριζε ακόμα και την προέλευση των χρημάτων και ότι έχει εμπλακεόι εξαιτίας της εμπιστοσύνης με την οποία περιέβαλλε τον σύντροφό της. Μπορεί οι δύο αυτές στάσεις να είναι αντιφατικές, διατυπώνονται όμως προς το ίδιο ακροατήριο. Η Εύα Καϊλή, θα μπορούσε για την υπεράσπισή της να μεταπέσει από τον έναν ισχυρισμό στον άλλο… αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει.
Το ερώτημα, πλέον, είναι… ποιούς αφορά.. αυτό.
Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση
Η επίκληση του κινδύνου απαγωγής, αν μη τί άλλο, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της ικανότητας παροχής ασφάλειας και προστασίας της βελγικής αστυνομίας και μάλιστα στην πρωτεύουσα του Βελγίου και της Ευρώπης. Το δικαστήριο, όμως, αποκόμισε την αίσθηση κρισιμότητας που η Εισαγγελία προσπάθησε να εμπνεύσει, με την επίκληση όλων των δυνατών λόγων που περιλαμβάνονται στο νομικό της οπλοστάσιο.
Το ερώτημα που γεννάται, πλέον, δεν έχει να κάνει με το μέλλον της Εύας Καϊλή, αλλά με τη συνέχιση της έρευνας, το εύρος της και εν τέλει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μετά από αυτές τις… “περικοκλάδες” η βελγική Δικαιοσύνη και οι αστυνομικές αρχές φέρουν στους ώμους τους το βάρος απόδειξης της συστημικής κρισιμότητας της υπόθεσης, προσδιορίζοντας επαρκώς τη δράση του Κατάρ εντός της ΕΕ και τη συστημική υπονόμευση που αυτή προκάλεσε. Για την ώρα, πάντως, η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του Παντσέρι, καθώς και του Ταλαμάνκα, δεν φαίνεται να υποστηρίζουν το σενάριο ευρείας συστημικής υπονόμευσης.
Η εμπλοκή Αβραμόπουλου… Παντσέρι
Μέχρι στιγμής, πάντως, εκτός από την Εύα Καϊλή ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει εμπλέξει στο #Qatargate τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν Μαργαρίτη Σχοινά. Αμφότεροι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση τους.
Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως, υπάρχει η μισθοδοσία του από την ΜΚΟ του Παντσέρι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην οποία έχειπραγματοποιήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα. Ιταλικά, κυρίως, media ισχυρίζονται ότι οι επαφές Αβραμόπουλου με Επιτρόπους της υφιστάμενης Κομισιόν, αποτελούν ένδειξη προσπάθειας επηρεασμού τους, υπέρ του Κατάρ. Η Κομισιόν, που έχει παραγγείλει κατεπείγουσα, εσωτερική έρευνα, έχει πρωίμως απαντήσει ότι οι συναντήσεις των Επιτρόπων της με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Το Politico έδειξε Σχοινά
Για εμπλοκή του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ανέφερε δημοσίευμα του «Politico», ενώ σύμβουλός του το διέψευσε.
Το «Politico» υποστηρίζει ότι είναι υπό έλεγχο ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ότι είχε παραβρεθεί στην τελετή έναρξης του μουντιάλ στο Κατάρ. Εγραψε ακόμα πως σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για τη «σημαντική και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις», ζητώντας να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε κεντρική συμμετοχή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα καταργούσε τη βίζα για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών – είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους.
Η ψηφοφορία για αυτό το σχέδιο ήταν να γίνει αυτή την εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο δύο κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν ότι η ψηφοφορία πιθανότατα θα αποσυρθεί.
Η αντίδραση ήρθε από το περιβάλλον του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης έγραψε στο Twitter: «Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν “διερεύνηση” του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…».
Διαμοιρασμός στοιχείων
Οι βελγικές αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους, ανεξάρτητα από τις έρευνες που πιθανώς να ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και από άλλες χώρες. Σε αυτό το δίκτυο ερευνών, πολλά στοιχεία μπορεί να προκύψουν, ο διαμοιορασμός τους όμως μεταξύ διωκτικών αρχών, δεν είναι διασφαλισμένος. Μέχρι τώρα, η Europol και η Interpol δεν φαίνεται να εμπλέκονται ενεργά στις εξελίξεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αιτήματα για χορήγηση στοιχείων τόσο σε επίπεδο διωκτικών αρχών όσο και υπηρεσιών πληροφοριών διατυπώνονται διαρκώς. Στο Βέλγιο, η Εισαγγελία δείχνει απρόθυμη να κοινοποιήσει στοιχεία, ακόμα και στο Δικαστήριο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Κατ επέκταση το ενδεχόμενο παροχής στοιχείων, ακόμα και αποσπασματικά, σε αυτή τη φάση, σε αρχές άλλων χωρών θεωρείται μάλλον πρώιμο.