Κινητικότητα που κατατείνει στην επιτάχυνση της ωρίμανσης της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, αναπτύσσει η κυβέρνηση, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η όλη διαδικασία εντάσσεται στη λίστα εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να κλείσουν πριν από τις εκλογές.
Το πράσινο φως για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας προσδοκίες για την έναρξη της διαδικασίας με την Εθνική Τράπεζα στις αρχές του νέου έτους.
Δυναμική ουσιαστικής αναδιάταξης και του τραπεζικού σκηνικού στην Ελλάδα δημιουργεί η κυβέρνηση, καθώς επιταχύνεται πλέον η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Τον σχεδιασμό έχει διαμορφώσει η Rothschild.
Το ΤΧΣ έχει προσλάβει σύμβουλο διάθεσης για το ποσοστό της Εθνικής (Goldman Sachs), με δεδομένο ότι παρατάθηκε το exclusivity του σαουδαραβικού sovereign fund PIF και έχει κινήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για τη διάθεση έως του 18% της Πειραιώς.
Ο σύμβουλος διάθεσης θα πρέπει να καταθέσει πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης, σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης, να αποτυπώσει και να αξιολογήσει ως ικανοποιητικές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τέλος να υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση για την πλέον ενδεδειγμένη δομή της συναλλαγής.
Έπεται η Πειραιώς
Θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς για την οποία αρκετοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά τίποτα σε ώριμη φάση. Η διοίκηση της τράπεζας, τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη έχει προσεγγίσει τόσο παθητικούς επενδυτές όσο και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η εκδήλωση multileyered ενδιαφέροντος από fixed income επενδυτές και μεγαλύτερο όμιλο που θα επιδιώκει επέκταση, diversification και θα έχει περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα ρίσκου/απόδοσης.
Audutor’s note: Το timing και το ρίσκο
Η προοπτική και η δυναμική των εγχειρημάτων αυτών εξαρτάται, όμως, και από το επίπεδο του πολιτικού κινδύνου. Υπάρχουν βέβαια και επενδυτές που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πριν τις εκλογές με τις κατάλληλες διασφαλίσεις σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά αυτό -για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται εφικτό.
Για τους τραπεζίτες η δρομολόγηση της διαδικασίας και η ωρίμανσή της, σε βαθμό που η ανάσχεσή της θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, καθώς θα περιορίσει τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία του τραπεζικού συστήματος.