Πολυεπίπεδες προκλήσεις καλείται να διαχειριστεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός συμπιέζουν τα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας, ενώ ο κοινωνικός της χαρακτήρας -και ιδιαίτερα σε χρονιά εκλογών- δεν επιτρέπει αυξήσεις στα τιμολόγια.
Λύσεις σε σύνθετα προβλήματα καλείται να βρει ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης, καθώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει κάθετα το κόστος παραγωγής, ενώ ο πληθωρισμός δημιουργεί εσωτερικές πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα, η φύση του αγαθού και η προεκλογική περίοδος επιβάλλουν τη λειτουργία της εταιρίας με όρους κοινωνικής ευαισθησίας, περιορίζοντας τις δυνατότητες μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές.
Έτσι, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει και υλοποιεί σχεδιασμό για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους, βραχυχρόνια αλλά και σε βάθος χρόνου, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα, αυτονομία και αναπτυξιακή δυναμική της εταιρίας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. έως το 2030, η ενίσχυση του τομέα παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ, ώστε να αντισταθμιστεί η ενεργοβόρος λειτουργία και παράλληλα η επέκταση του δικτύου ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και να καταστεί προοδευτικά βιώσιμη η διαχείριση των εξόδων, με ταυτόχρονη βελτίωση των προοπτικών.
Οι επενδύσεις
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Σαχίνης στο πλαίσιο γεύματος με δημοσιογράφους, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων προσνατολίζεται για την επέκταση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, Εκεί θα διοχετευθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, 400 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού. Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών. Η εταιρία σκοπεύει επίσης να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ για νέες δραστηριότητες, που θα διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυκλικότητας και κατ επέκταση της ανθεκτικότητας της εταιρίας.
Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δραστηριοποίησή της και εκτός της Αττικής, δημιουργώντας έτσι προοπτικές. Αυτό, αναμένεται να περάσει μέσα από τον νόμο για την Ρυθμιστική Αρχή για τη Διαχείριση Υδάτων, η οποία αναμένεται πριν από τις εκλογές, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.
Η προοπτική αυτή αν και φαίνεται να “φρενάρει” επενδύσεις, παράλληλα όμως, συμβάλλει στην ταχύτερη ωρίμανση πρωτοβουλιών, ώστε με την ψήφιση του νόμου να είναι έτοιμη η εταιρία να κινηθεί με ταχύτητα και στοχοπροσήλωση.
Τέλος σε ερώτηση για το αν τελικά η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην διανομή ενός επιπλέον μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι.
Ακρίβεια
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ φαίνεται προετοιμασμένοι να καλύψει και τους εργαζομένους, καθώς αυτοί βιώνουν τις συνέπειες από την κρίση ακρίβειας που πλήττει και την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών με τους εργαζομένους και την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αναζητούνται ευέλικτες φόρμουλες που δεν θα επιβαρύνουν εσαεί τα κόστη της εταιρίας και θα διατηρούν σε τρορχιά βιωσιμότητας το bottom line.