Σκληρές διοικητικές ανακατατάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Attica Bank, καθώς η νέα CEO Ελένη Βρεττού στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος και με την κάλυψη Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος, υποβαθμίζει την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, που αποτελεί εκπρόσωπο της Ellington.
Την αναμόρφωση του διοικητικού προφίλ της Attica Bank μέσω της αναδιάρθρωσης του οργανογράμματος προωθεί η Ελένη Βρεττού, η οποία περιορίζει τον ρόλο και την επιρροή της εκπροσώπου του Ellington.
Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν προπομπό για την αποχώρηση του Ellington. Το fund, βέβαια, έστειλε επιστολή δέσμευσης στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας με το ΤΧΣ, ωστόσο έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τελικά δεν θα εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται λογική η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από τη Thrivest των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, την οποία διαχειρίζεται ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Το σχήμα, αρχικά είχε διαψεύσει ενδιαφέρον για την Attica Bank, εν συνεχεία επιβεβαίωσε ότι συζητούσε, αλλά διέκοψε. Εν τούτοις, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Παγκρήτιας, θα μπορούσε να εμφανιστεί εφόσον -τελικά- κάποιος από τους υφιστάμενους βασικούς μετόχους δεν… ενεργοποιηθεί.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τις συγκρούσεις… συμφερόντων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Attica Bank, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης του οργανογράμματος, ώστε να πειστούν εν δυνάμει μέτοχοι και οι επόπτες ότι το business plan που θα συμφωνηθεί, θα είναι δυνατό να εμπεδωθεί.
Νέο οργανόγραμμα και ρίσκα
Η Ελένη Βρεττού κινούμενη με ταχείες διαδικασίες διαφοροποιεί το οργανόγραμμα και διαμορφώνει νέο κύκλο διοίκησης, με την τοποθέτηση νέων προσώπων, από την αγορά, στις κομβικές διοικητικές θέσεις. Η πρακτική αυτή, που δεν απέχει πολύ από το μοντέλο αναδιάρθρωσης εν λειτουργία που εφαρμόζει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, φαίνεται να δίνει νέα πνοή στην Attica Bank. Παράλληλα, όμως ενέχει σημαντικά ρίσκα, καθώς η Attica Bank έχει διέλθει δια πυρός και σιδήρου, το προσωπικό -όσο έχει απομείνει- αισθάνεται απαξιωμένο, και αποκλεισμένο από τη διοικητική λειτουργία.
Η Ελένη Βρεττού έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων, το pay gap και τις διαφορετικές νοοτροπίες, όχι μόνο μεταξύ νέων και παλαιών στελεχών, αλλά και μεταξύ των της υψηλού επιπέδου διοικητικής ομάδας. Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για τις εκλογές και την αμκ, η CEO της Attica Bank γνωρίζει ότι για προχωρήσει η αναδιάρθρωση χρειάζεται πρωτίστως η παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και ο έλεγχος του ρίσκου.
«Η Attica Bank αλλάζει για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών και της τραπεζικής αγοράς, ακολουθώντας τις επιταγές της δέουσας εταιρικής διακυβέρνησης. Ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας και ενδυναμώνουμε την ομάδα μας με δυναμικά και καταξιωμένα τραπεζικά στελέχη φέρνοντας πολύτιμη εμπειρία τόσο από οργανισμούς της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού»
δήλωσε η CEO Ελένη Βρεττού. Και συμπλήρωσε:
«θα εργαστούμε όλοι με αφοσίωση, διαφάνεια και δυναμισμό, ώστε η τράπεζα να γίνει πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και να μπει σε μια νέα τροχιά υγιούς ανάπτυξης με επίκεντρο τον πελάτη και τις ανάγκες του».
Νέα πρόσωπα…
Σύμφωνα με το τρέχον οργανόγραμμα, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, την ευθύνη αναδιάρθρωσης δεν την έχει η Ελένη Βρεττού, αλλά η Ειρήνη Μαραγκουδάκη. Η παραπληρωματικότητα αυτή όμως αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές…
Το νέο οργανόγραμμα έρχεται να εμφυσίσει νέα κουλτούρα διοίκησης, την οποία καλούνται να προωθήσουν τέσσερα νέα στελέχη:
- η Δήμητρα Βουρνά, Chief Operating Officer,
- ο Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Chief Retail and Digital Officer, η
- η Ρεγγίνα Ασλάνογλου, Γενική Διευθύντρια Μετασχηματισμού και
- ο Χρήστος Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Project Finance.